VedemJust - invata legea

Lege nouă: Violul asupra minorului - o critică

Publicat pe data de 30.06.2023

viol-1024x576.jpgA fost votat proiectul de lege PL-x nr. 457/2022 care modifică Codul penal în privinţa infracţiunilor din capitoul referitor la libertatea şi integritatea sexuală. Mi-a atras atenţia modul de redactare a unei noi infracţiuni, numită "violul săvârşit asupra unui minor" (art. 218 ind. 1 Cod penal), care înlocuieşte actuala infracţiune numită "act sexual cu un minor" (art. 220 Cod penal). Pe scurt: vârsta consimțământului sexual rămâne aceeași ca până acum, de 16 ani. Dar anumite relații sexuale cu minori care în prezent sunt infracțiuni vor fi dezincriminate de la data de 1 ianuarie 2024, când va trebui să intre în vigoare noua lege, dacă va fi promulgată de Preşedintele ţării.

Azi, dacă X are relații intime cu Y:

- fără acord, e infracțiunea de "viol";

- cu acord, dacă Y are peste 16 ani, nu e infracțiune;

- cu acord, dacă Y nu are încă 16 ani, e infracțiunea de "act sexual cu un minor";

- cu acord, dacă Y nu are încă 16 ani, dar diferența de vârstă dintre X si Y este până in trei ani, nu e infracțiune. De exemplu, majorul de 18 ani se culcă cu minorul de 15 ani; minorul de 16 ani se culcă cu minorul de 13 ani.

De la 1 ian 2024, dacă X are relații intime cu Y:

- fără acord, e infracțiunea de "viol";

- cu acord, dacă Y are peste 16 ani, nu e infracțiune;

- cu acord, dacă Y nu are încă 16 ani, e infracțiunea de "viol";

- cu acord, dacă Y nu are încă 16 ani, dar diferența de vârstă dintre X si Y este până in cinci ani, nu e infracțiune. De exemplu, majorul de 20 ani se culcă cu minorul de 15 ani; minorul de 16 ani se culcă cu minorul de 11 ani.

Oare sigur asta s-a dorit? Să explic:

Violul este cea mai gravă infracțiune asupra unei persoane, după omor. Prin definiție, violul exclude acordul victimei. Daca o fapta e viol, înseamnă fie că victima nu și-a dat consimțământul, fie că și l-a dat, însă nu e considerat de lege ca fiind valabil. În cazul noii infracțiuni, de la 1 ian. 2024 se consideră că victima care nu a împlinit vârsta de 16 ani nu poate exprima un consimțământ valabil pentru a întreține relații sexuale. Dar acelaşi Parlament care şi-a propus înăsprirea sancţionării actelor sexuale comise cu parteneri minori, ne spune că dacă autorul este mai mare cu până în 5 ani, atunci consimțământul victimei este valabil și fapta comisă nu constituie nici viol, dar nici vreo altă infracțiune.

Or, având în vedere scopul noii legi, ar fi trebuit ca atunci când victima are vârsta sub 16 ani, indiferent ca este sau nu de acord, fapta autorului de a întreţine relaţii sexuale cu ea să primească aceeaşi încadrare: "viol". Aceasta pentru că valabilitatea consimțământului trebuie analizată in funcție de capacitatea victimei de a-și da seama de actele pe care le va întreține, nicidecum de diferența de vârstă dintre ea și autor.

Voi da exemple: dacă "A" are vârsta de 21 ani și o zi și, având acordul, se culcă cu "B" care are 16 ani fără o zi, atunci "A" riscă închisoare de 7-12 ani (pentru viol conform noii legi, nu pentru act sexual cu un minor, cum e în prezent). Dacă "C" are vârsta de 20 de ani și se culcă, având acordul, cu "D" care are vârsta de 15 ani și o zi, atunci fapta lui "C" nu încalcă legea; la fel, dacă "E" în vârstă de 18 ani se culcă cu "F" care are vârsta de 13 ani și o zi. Iată în aceste exemple că, deși victimele "D" şi "F" sunt mai mici ca vârstă şi, deci, mai vulnerabile ca "B", totuși numai autorul "A" e condamnat la ani grei de închisoare cu executare, în timp ce "C" şi "E", tot autori majori, scapă fără dosar penal.