]CSM încearcă să rezolve problema abuzului unor deţinuţi care întocmesc lucrări ştiinţifice pentru a beneficia de liberare condiţionată. În Plenul de astăzi (pct.23 ordinea de zi) s-a propus stabilirea unor criterii clare de stabilire a caracterului ştiinţific, efectuarea unui control de către Inspecţie şi o analiză a legislaţiei altor state.
Art. 96 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal prevede: Pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, în cazul elaborării de lucrări ştiintifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate.
1. S-a propus ca în aplicarea art. 96 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal să se stabilească de către Ministerul Justiţiei, în cadrul Regulamentului de aplicare a Legii, să se preciza criterii pentru stabilirea caracterului ştiinţific al unei lucrari:
- lucrare ştiinţifică să fie elaborată în domenii pentru care sunt organizate studii universitare;
- caracaterul ştiinţific să fie stabilit de institutul naţional de cercetare-dezvoltare sau de consiliul ştiinţific al instituţiei de învăţământ superior;
- să se ţină o evidenţă a timpului afectat realizării lucrării şi a activităţii zilnice în elaborarea lucrării; timpul de lucru şi spaţiul vor fi stabilite de comisia de selecşţionare şi repartizare la muncă şi condamnatul va fi supravegheat pe periaoda realizării lucrării;
- condamnatul să prezinte o recomandare scrisă din partea unui profesor sau converenţiar universitardin specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea;
- lucrare se va publica, apoi se va face cerere de acordare a zilelor câştig însoţită de anumite acte, printre care două rapoarte de recenzie şi declaraţia cu privire la originalitate din partea autorului şi editorului;
- se vor verifica cunoştinţele de tehnoredactare ale persoanei private de libertate, pentru situaţia în care aceasta urmează să-şi tehnoredacteze personal lucrarea cu caracter ştiinţific.
2. S-a dispus ca Inspecţia Judiciară să efectueze un control tematic cu privire la modul de aplicare a dispoziţiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de către judecătorii de supraveghere a privării de libertate şi instanţele de judecată, eventualele probleme întâmpinate, precum şi pentru identificarea măsurilor care se impun a fi adoptate.
3. Se va efectua de către CSM un studiu de drept comparat pentru a se analiza existenţa în legislaţiile altor state a posibilităţii de liberare condiţionată în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate.