VedemJust - invata legea

Romania ratata vs Romania viitorului

Publicat pe data de 12.09.2015

siguranta.jpg]ROMÂNIA RATATĂ: Statul cheltuie 2.600 lei lunar pe deţinut pentru întreţinerea sistemul de penitenciare. Avem 42 de penitenciare şi 2 centre de reeducare pt minori. Ar mai fi nevoie de încă şase noi penitenciare şi se pare că două se vor construi în curând. Rata recidivei în România urcă ameţitor spre 80%. Când rata recidivei e aşa de mare înseamnă că societatea nu are capacitatea pentru reinserţia condamnaţilor si că în penitenciare sunt condiţii mai bune decât afară pentru mulţi deţinuţi.

ROMÂNIA VIITORULUI: Luni incep şcoala 2.5 mil de elevi. Dar sunt copii ai căror părinţi nu işi permit să cumpere ghiozdan şi rechizite, sunt şcoli care nu au manuale pentru copii, alte şcoli nu au autorizaţii de funcţionare, grădiniţele sunt insuficiente ca număr, iar unele nu au fost ajutate nici măcar să îşi văruiască unele clase. Aşa că oameni de bine cumpără ghiozdane copiilor altor familii, alţii donează bani copiilor, unii profesori cumpără din banii lor rechizite, iar părinţii vor fi anunţaţi în prima săptămână cu cât trebuie să cotizeze pentru cele necesare clasei.

Condiţiile din multe penitenciare nu întrunesc standardele drepturilor omului, motiv pentru care suntem condamnaţi foarte des de către Curtea de la Strasbourg. Mă întreb dacă există vreo plângere pentru încălcarea dreptului la educaţie care este unul dintre drepturile fundamentale consacrate de Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului adoptată în 1989 şi pe care România a ratificat-o în anul 1990.