VedemJust - invata legea

Magistratii cenzureaza magistrati

Publicat pe data de 15.02.2010

statul-de-drept2-e1266273810516.gifEu am trait vremuri cand presedintii de instante ne chemau in biroul lor de sefi si ne cereau sa nu activam in asociatii profesionale - era vremea cand AMR incepea sa se organizeze pentru a se opune fata de imixtiunile politice in justitie. Am trait si vremurile in care MJ dadea telefoane prin instante si cereau presedintilor sa ne linisteasca - era vremea cand MJ era identificat ca principal agresor si utilizator de servicii secrete pt a ne tine in frau. Am trait si vremuri cand CSM si-a constituit propria baza de date secrete si a inceput vanarea celor care il criticau - era vremea cand am sesizat ca CSM se transforma in MJ2. Ei bine, acum traiesc vremuri in care magistrati cenzureaza alti magistrati doar pentru ca indraznesc sa gandeasca altfel si, mai ales, critic.

Iata un mesaj trimis de un coleg judecator pe care il public la solicitarea lui:

`Forumul Judecatorilor este un grup de peste 1.700 de adrese de email, apartinand unui numar egal de judecatori, procurori si auditori de justitie, avand ca principala caracteristica imprejurarea ca orice mesaj text postat de un singur membru poate fi vizualizat in cateva clipe de toti ceilalti. Persoanele care nu se afla in lista celor 1700 nu au dreptul de a posta mesaje care sa poate fi vizualizate de membri, grupul avand circuit inchis.

In weekendul care a trecut, s-a decis ca prea multa libertate de exprimare le dauneaza magistratilor. Astfel, de vineri seara (12 februarie 2010), toate mesajele avand ca destinatie grupul sunt cenzurate, indiferent de persoana expeditorului. Drept urmare, un mesaj trimis de unul dintre cei 1700 de magistrati nu mai ajunge instantaneu la ceilalti colegi, ci se opreste direct in adresa de mail a moderatorilor grupului.

Moderatorul citeste mesajul trimis. Daca mesajul este considerat necorespunzator, este sters, sau pur si simplu nu este trimis mai departe catre grup, iar textul nu mai apare niciodata pe forumul judecatorilor. Pe de alta parte, daca mesajul postat este considerat ca fiind corespunzator, moderatorul apasa pe un buton si textul este trimis grupului, cu ceva intarziere, evident, in functie de timpul de reactie al cenzorului.

Situatia este identica unui penitenciar, in care toate pachetele destinate detinutilor se deschid in prealabil, iar acestia au dreptul de a le primi numai daca paznicii incuviinteaza acest lucru. In tot acest timp, detinutii care nu isi primesc pachetele isi inchipuie ca cei de acasa nu au mai vrut sa le trimita nimic.

Cu alte cuvinte, daca moderatorul nu doreste ca o chestiune sa fie discutata pe grupul de discutii, ceilalti nu vor vedea niciodata mesajele postate de membrii care au pus in discutie acea chestiune. Din contra, membrii pasivi vor considera ca, intrucat o chestiune nu este discutata pe grup, ea nu prezinta interes pentru ceilalti. Nimeni nu va putea sti vreodata unde au disparut mesajele trimise, pe care ceilalti membri nu le vor primi niciodata.

Unii ar putea considera ca situatia de fapt mai sus expusa este suficient de grava si s-ar putea intreba cum pot fi probate cele spuse. Iata dovada, care este la indemana oricui, prin accesarea urmatorului link: http://groups.yahoo.com/group/forumuljudecatorilor/?tab=s La aceasta pagina de internet pot fi observate setarile grupului forumuljudecatorilor, pe care cei de la yahoo au dorit sa le faca accesibile oricui, spre verificare. Astfel, in tabelul din partea stanga a paginii, intitulat "Group Settings", al doilea paragraf prevede: "MESSAGES REQUIRE APPROVAL" (MESAJELE AU NEVOIE DE APROBARE).

Pentru comparatie, se pot verifica setarile grupului magistratro (de asemenea deschis tuturor magistratilor, la adresa magistratro-subscribe@yahoogroups.com). Astfel, la adresa http://groups.yahoo.com/group/magistratro/?tab=s in tabelul din partea stanga a paginii, intitulat "Group Settings", al doilea paragraf prevede: "MESSAGES DO NOT REQUIRE APPROVAL" (MESAJELE NU AU NEVOIE DE APROBARE).

Daniel Nicola Gheorghiu Jud. Tulcea`