VedemJust - invata legea

Prima mediere la Judecatoria Oradea

Publicat pe data de 11.02.2010

amb1.jpg]In data de 09.02.2010 in sediul Palatului de Justitie din Oradea a fost afisat tabloul-mediatorilor-din-bihor, intr-un loc disponibil intre locatia arhivei si cea a salilor de judecata. Acest tablou contine numele si datele de contact ale celor 27 de mediatori autorizati, activi, pana in prezent, in judetul nostru.

In judetul Bihor ieri, 10.02.2010, s-a realizat prima mediere incuviintata de Judecatoria Oradea. Cazul priveste doi soti care au divortat si din a caror casnicie a rezultat un copil. Actiunea lor a fost inregistrata pe rolul instantei in data de 16 sept 2009. In cursul unei singure sesiuni de mediere ce a avut loc in cursul lunii ianuarie 2010 si la care au participat ambii soti, mediatorul care face parte din Asociatia Mediatorilor din Bihor a convins partile sa ajunga la o intelegere si sa semneze un acord de mediere in cadrul caruia cele doua parti s-au inteles cu privire la culpa comuna in desfacerea casatoriei, numele pe care sa il pooarte ulterior divortului, incredintarea copilului in varsta de 7 ani catre unui dintre parinti cu stabilirea unei pensii de intretinere in sarcina celuilat parinte pentru care s-a convenit si asupra unui program de vizitare. Cei doi soti s-au prezentat personal in fata judecatorului, in camera de consiliu, pentru confirmarea consimtamantului dat la incheierea acordului, aducand acest acord semnat de ambii si redactat de mediator, insotit de actele de stare civila. Cazul a fost solutionat printr-o hotarare pronuntata in aceeasi zi, judecatorul incuviintand acordul de mediere deoarece fusesera respectate toate conditiile legale. Intrucat reclamantul a cerut, s-a dispus restituirea taxei de timbru de 39 lei achitata la introducerea actiunii.

In acest fel s-a solutionat un litigiu care in mod obisnuit ar fi durat minim un an si care ar fi implicat cel putin trei termene de judecata in cursul carora ar fi trebuit sa se administreze probele cu inscrisuri si cu martori. Astfel, ambele parti au fost multumite de hotararea instantei care s-a pronuntat in aceeasi zi in care s-a prezentat acordul de mediere spre incuviintare, s-a evitat ascultarea unor martori cu privire la aspecte intime ale casniciei si s-a incredintat copilul minor acelui parinte care va putea sa-i asigure, cu acceptul celuilalt parinte, cele mai bune conditii de crestere si educare.

PS. La Judecatoria Braila s-a incheiat ieri un protocol de colaborare cu Centrul de Mediere Braila. In aceste zile se va incheia un protocol si in jud.Vrancea.

Relatari in presa: Bihon.ro, Adevarul, TVS