VedemJust - invata legea

Medierea. Standarde si proceduri

Publicat pe data de 31.03.2009

medierea-carte1.jpg

Ieri, 30.03.2009, a avut loc la Palatul Parlamentului, la Sala Drepturilor Omului, conferinta Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania cu tema "UNMR, alaturi de mediatori". In acest cadrul a fost lansata lucrarea **Medierea. Standarde si proceduri**, publicata de Editura Universitara. Initiata de [Cristi Danilet] si finalizata cu ajutorul colegilor mediatori Zeno Sustac si Claudiu Ignat , cartea aduna intr-un singur volum reglementarile internationale si nationale cu privire la mediere. Aceasta pentru ca am constatat insuficienta cunoastere a acestei noi institutii, atat in randul publicului larg, cat si chiar in randul multor practicieni ai dreptului.

.

In prima parte a culegerii au fost incluse standardele la nivelul Consiliului Europei, al carui membru Romania este din anul 1993. La acest nivel, Comitetul Ministrilor a adoptat intre anii 1998-2002 un numar de patru recomandari privind medierea in materie civila, penala, familiala si de drept administrativ, iar in 2007 a intocmit ghiduri pentru implementarea lor. Precizez ca toate aceste traduceri intocmite de subsemnatul au fost insusite ca fiind oficiale la nivelul Consiliului Europei si apar publicate pe site-ul CEPEJ, al carui membru am fost in 2005-2007. Ele apar cu atat mai necesare cu cat, incepand din anul 2006, CEPEJ este imputernicita sa monitorizeze modul in care statele membre respecta recomandarile in materie de mediere.

.

Instrumentele Uniunii Europene, structura din care Romania face parte incepand cu 1 ianuarie 2007, au fost cuprinse in partea a doua a culegerii. Dintre acestea, Directiva din 2008 a Parlamentului European si a Consiliului cu privire la medierea in materie civila si comerciala este obligatorie si trebuie preluata de autoritatile statale in reglementarile interne. De asemenea, a fost cuprins Codul de conduita european pentru mediatori adoptat la nivelul Comisiei Europene, precum si doua recomandari cu privire la mecanismele de solutionare extrajudiciara a litigiilor privind consumatorii, care au caracter facultativ.

.

Partea a treia cuprinde textul Legii nr. 192 din 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, intrata in vigoare la mijlocul anului trecut, la o luna dupa publicarea Tabloului mediatorilor autorizati.

.

Ultima parte contine principalele Hotarari adoptate de Consiliul de Mediere, organism independent caruia ii revine sarcina organizarii activitatii de mediere in Romania.

.

Nu ne ramane decat sa speram ca autoritatie legislative vor prelua in reglementarile interne aceste standarde, iar institutiile si profesionistii se vor apleca asupra procedurilor descrise si vor incuraja partile aflate in conflict sa apeleze cu incredere la mediatori.

Ref: Medierea, standarde si proceduri, imagini video lansare