Ministrul Justiţiei a semnat actul prin care cere Parlamentului să aprobe desfiinţarea Secţiei Speciale de urmărit magistraţii. Să sperăm că Parlamentul va ţine seama de voinţa magistraţilor, a societăţii civile şi de standardele europene.
Dacă ar fi să susţin nerăspunderea magistraţilor pentru infracţiuni, aş milita pentru menţinerea SIIJ. De ce?! Simplu: pentru că această secţie nu are resursele necesare pentru a urmări magistraţii. Cu alte cuvinte, 𝒄𝒂̂𝒕 𝒕𝒊𝒎𝒑 𝒆𝒙𝒊𝒔𝒕𝒂̆ 𝑺𝑰𝑰𝑱 𝒎𝒂𝒈𝒊𝒔𝒕𝒂𝒕̧𝒊𝒊 𝒊𝒏𝒇𝒓𝒂𝒄𝒕𝒐𝒓𝒊 - dacă sunt - 𝒏𝒖 𝒗𝒐𝒓 𝒇𝒊 𝒅𝒆𝒔𝒄𝒐𝒑𝒆𝒓𝒊𝒕̧𝒊!
Eu şi mulţi alţi colegi de ai mei, oameni corecţi, am susţinut nevoia de integritate a judecătorilor şi procurorilor. SUNTEM PENTRU RĂSPUNDEREA LOR, dar în condiţii de egalitate cu orice alt cetăţean. Nu e nevoie de structuri speciale construite pe categorii profesionale, căci asta înseamnă hăituire şi presiune, mai ales când e vorba de magistraţi.
Aşadar: 𝒅𝒆𝒔𝒇𝒊𝒊𝒏𝒕̧𝒂𝒓𝒆𝒂 𝑺𝑰𝑰𝑱 𝒏𝒖 𝒊̂𝒏𝒔𝒆𝒂𝒎𝒏𝒂̆ 𝒄𝒂̆ 𝒎𝒂𝒈𝒊𝒔𝒕𝒓𝒂𝒕̧𝒊𝒊 𝒏𝒖 𝒗𝒐𝒓 𝒓𝒂̆𝒔𝒑𝒖𝒏𝒅𝒆 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒊𝒏𝒇𝒓𝒂𝒄𝒕̧𝒊𝒖𝒏𝒊, ci doar că vor fi urmăriţi de DIICOT dacă sunt prinşi cu droguri, de DNA dacă primesc mită şi de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel dacă comit un accident de circulaţie.
Este de-a dreptul ruşinos că a ajuns ministrul justiţiei să susţină independenţa şi integritatea magistraţilor, în timp ce CSM a votat ieri pentru menţinerea SIIJ (aviz consultativ).