VedemJust - invata legea

Nu ne evaluati!

Publicat pe data de 29.08.2007

lovit-picior.gif] Justitia romana este in plin proces de reforma: de la amenajarea sediilor de instante si parchete, la infiintarea medierii, deontologia executorilor judecatoresti sau pregatirea magistratilor. Magistratura inca este cea mai importanta ramura a justitiei, de aceea este si mare accentul pus pe magistrati si modul in care ei infaptuiesc justitia litigioasa.

Dupa ce am citit pozitia Bancii Mondiale in privinta directiei (anti)reforma si reactia CSM si MJ am realizat - daca mai era cazul - ca nici CSM, nici MJ nu stiu ce e aia independenta justitiei si ce inseamna imixtiuni sau evaluare. In fine, ne-am procopsit cu oamenii aia in aceste institutii, ii suportam caci romanul e suporter adevarat de secole.

Adica, Banca Mondiala da banii (e drept ca ea ni i-a dat cu imprumut, dar contractul spune ca este o conditie, aceea de a supraveghea cheltuirea lor pe parcursul derularii contractului), tine sub observatii proiectul, mai au si un contract incheiat la inceputul sau cu institutiile beneficiare, si CSM si MJ se oftica cand sunt criticati si, mai mult, afirma ca BM nu are drept de evaluare??? Pai, eu dau banu`, eu vad unde se duce! (uite de aia in posturi administrative in justitie trebuie sa fie manageri, nu magistrati sau ...avocati). Iar, fiti atenti, critica la adresa MJ sau CSM e considerata critica la adresa justitiei, deci e imixtiune in justitie??? Haide, da! Pai sa ne spuna onor csm-istii unde mama ei de treaba a intervenit in concret BM sa influenteze decizia unui judecator intr-un caz concret sau macar sa existe aparenta unei asemenea presiuni!

In plus, acest aide-memoire este o practica obisnuita si, de altfel, prevazuta de procedurile Bancii (cu care Romania ca stat membru a fost de acord). Aide-memoire-ul se redacteaza de catre echipa de supervizare a Bancii, in urma misiunilor de monitorizare a implementarii proiectelor finantate cu bani de la Banca.

Acest document este transmis beneficiarilor spre comentarii. Acest aide-memoire (despre care s-a facut acum caz) a fost transmis MJ si CSM la sfarsitul lui iulie. N-a comentat nimeni nimic. Nu s-a ofuscat nici una din institutii. Acum ca s-a ajuns la presa, suntem, deodata, inflamati si descoperim imixtiuni in justitie. Dar cand au cerut imprumutul de Banca de ce nu mai era imixtiune in justitie?

Oricum, un lucru bun e ca CSM a anuntat ca va face o investigatie. Ceea ce e bine, desi intai vorbeste, apoi face audit. La fel ca si Chiuariu cu Tulus: intai cere revocarea, apoi setrezeste ca trebuie inspectie.


ANTERIOR :

Invinuitul Iliescu

URMATOR :

CSM-antimagistrati