Imi cer scuze cititorilor si comentatorilor de pe blogul meu pentru anumite mesaje care pot fi jignitoare. Consider insa ca dezbaterea pe subiectul incetarii justitiei in Romania este mult mai importanta decat anumite expresii spuse mai mult ironic. Din pacate, dezbaterile sunt strict cazuistice, personale si axate pe trecut, decat constructive si strategice.
Domnilor, situatia nu este discutabila, ci este GRAVA. Deja avem o saptamana in care justitia in Romania nu a existat, si ne limitam la comentarii rautacioase in mediul virtual. Dupa o saptamana in care noi, judecatorii, am aratat ca refuzam sa fim ingenunchiati nu exista niciun rezultat, nicio reactie sociala. Totul e un fel de vacanta prelungita. Oamenii nu realizeaza ca sunt blocate dosarele cu arestati care sunt tinuti in stare de privatiune pentru ca noi facem protest, ca sunt blocate dosarele cu minori, ca executarile silite in Romania nu se pot efectua, ca deciziile cu privire la societatile comerciale nu se inregistreza, ca nu se pot obtine copii sau certificate de la grefa, ca nu se pot vedea dosare.
Ma uit la un comentariu si vad ca cineva vrea curti cu jurati in Romania in locul judecatorilor, spunand ca am iesi mai ieftin. Domnul nu stie ca nu putem avea cate un complet nou de jurati pentru fiecare dosar: in Romania sunt 2 mil dosare anual, iar 12 jurati pt fiecare ar depasi populatia Romaniei cu tot cu prunci si batrani.
Un alt comentariu imi atrage atentia ca am initiat o structura paralele - RNAG. Doamna nu intelege ca nu li se mai poate pune pumnul in gura judecatorilor si ca acestia nu mai pot fi impiedicati sa vorbeasca unul cu altul si sa se asocieze. Inainte de a face o acuzatie atat de dusmanoasa, doamna ar fi trebuit sa inteleaga ca Reteaua e un mediu de comunicare rapida si exacta a informatiilor dintre noi, prin intermediul unor puncte de contact de la fiecare instanta, care activeaza in mediul informatic si e menita sa evite dezinformarile. Nu e organism decizional, dar sunt mandru ca e cea mai reprezentativa structura a judecatorilor in prezent.
Cu regret constat ca cititorii blogului meu au impresia ca judecatorii se lupta cu populatia. Nu. Judecatorii au un conflict cu politicul. Iar populatia e datoare sa ceara politicului rezolvarea revendicarilor magistratilor ca acestia sa poata intra inapoi in sala si sa rezolve problemele oamenilor. Daca nu din respect pentru eforturile unora dintre noi - e adevarat, singulare - care am cerut ani de-a randul respectarea drepturilor omului in Romnia, aplicarea directa a CEDO etc in favoarea populatiei, macar din respect si recunoasterea legitimitatii Justitiei ca principiu.
Stimati cititori: nu mai avem justitia din urma cu 20 ani, nici macar cea din urma cu 10 sau cu 5 ani. Sunt alti judecatori, care se autodetermina. Sprijiniti-i sa devina judecatorii pe care cu totii ni-i dorim! Haideti sa vedem cum gestionam protestul, cum iesim din criza, ce solutii sunt pentru finantarea corespunzatoare a justitiei: preluarea inapoi a taxelor de timbru, a amenzilor judiciare si a cheltuielilor judiciare alocarea unui minim de 1% din PIB pentru sistemul de instante, administrarea bugetului instantelor de catre ICCJ si nu de catre MJ, salarizarea magistratilor la nivelul celorlalte puteri in stat.