VedemJust - invata legea

Ziua fara justitie

Publicat pe data de 01.09.2009

spate-roba.jpgE zi neagra pentru justitia romana. E prima zi fara justitie. Nu s-a mai intamplat niciodata asa ceva, nici macar pe vremea comunistilor.

80% din instantele din Romania s-au constituit deja in adunari generale si au decis incetarea activitatii de judecata. Azi, si ICCJ s-a alaturat protestului. Mai multe parchete ne sprijina luand decizia adoptarii unor forme proprii de protest. Grefierii au decis si e stoparea activitatii la sectoarele auxiliare.

Acesta este rezultatul desconsiderarii justitiei ani de-a randul, a incercarilor de intimidare si control al magistratilor de catre politicieni si a manipularii opiniei publice prin mass-media. Si nu spun aceste lucruri mari doar ca sa sune pompos. O spun cu durere izvorata din neputinta de a arata ca suntem un corp de elita al Romaniei care merita respect pentru munca desfasurata, de o responsabilitate enorma.

Judecatorul roman s-a saturat sa fie tratat ca un functionar second-hand. Judecatorul roman nu se mai ascunde de camerele video si nu mai lasa ochii in jos cand este intrebat unde profeseaza. Judecatorul roman nu mai este intimidat de politicieni dusmanosi, de presa salbatica, de afaceristi dubiosi sau de grade ori functii purtate pe umar sau in carnete de te mir cine stie cine. Judecatorul roman este un om demn, care vrea sa lucreze in conditii normale, sa decida in mod profesionist si sa fie lasat sa o faca in mod liber.

Daca pretul pentru a castiga respectul pe care il meritam e umilinta protestarii prin incetarea activitatii si negocieri subterane pentru propriul statut, atunci o facem si pe asta.

De remarcat noua structura pe care eu am imaginat-o in urma cu cateva luni in urma si pe care am initiat-o in aceste zile alaturi de bunii mei prieteni si colegi, Adrian Neacsu (Vrancea) si Horatius Dumbrava (Tg.Mures), sprijiniti de Lacramioara Axinte (Bucuresti), Marilena Lulea (Reghin), Valentina Gheorghe (Pitesti) si care in prezent functioneaza: Reteaua Nationala a Adunarilor Generale ale Judecatorilor. Pentru circulatia exacta si in timp real a informatiilor din sistem, de la judecatori catre alti judecatori sau institutii si de la institutii catre judecatori, fiecare instanta si-a desemnat un judecator ca punct de contact. In felul acesta, am creat singura cea mai puternica forma reprezentativa a puterii judecatoresti, despre care vorbeam nu demult.