themisdesen1.gifIn aceste zile s-a acutizat un curent de revolta pe care l-am intuit in urma cu exact 6 luni, cand am realizat ca politicul va incepe in concret sa incalce independenta justitia, limitand-o sa functioneze normal.
Pe atunci, din calculele matematice rezulta ca bugetul alocat pe 2009 justitiei este insuficient. Apoi a venit amanarea punerii in executare a hotararilor judecatoresti consacrand drepturi salariale restante generate de proasta calculare, ani in sir, a indemnizatiilor noastre. Dupa care a venit refuzul platii sporului de 50% pentru risc despre care ICCJ a zis ca ni se datoreaza. Dupa care taxele judiciare de timbru au trecut de la justitie la bugetele locale. Au disparut banii de ajutor public judiciar. Apoi au inceput sa se inchida telefoanele, sa se termina hartia, sa se ameninte cu intreruperea energiei electrice. S-au taiat orele suplimentare la grefieri. Nu se mai fac decontari.
Dincolo de problema salariala a magistratilor si a personalului de specialitate din justitie, deloc de neglijat, e problema justitiabilului care vine in sala de judecata iar noi nu putem solutiona dosarele pentru ca, de exemplu, adresele pentru relatii dispuse de judecator nu s-au expediat catre destinatari. Am ajuns sa intram in sala doar pentru a amana dosare.
Si, in acest context, justitia este pusa la stalpul infamiei. Justitia e acuzata chiar ca a promovat criza, politicienii o fac pe analistii juridici, presa se crede judecator public. Lumea pare a nu mai avea nu doar incredere in justitie, ci nici macar nevoie de justitie. A ajuns sa ne fie rusine ca suntem judecatori. Sa ne ascundem. Sa fim obligati sa tacem cand vedem deraierea Romaniei cauzata de mediocritatea si superficialitatea promovate la rang de virtute de catre falsi idoli cu acces non-stop la mass-media. Asta se datoreaza unei inversari a valorilor. Sau chiar a lipsei unor valori si, oricum a lipsei acite de repere.
Populatia trebuie sa realizeze ca justitia nu inseamna doar cauze penale (20% din totalul cauzelor) si acestea din urma nu inseamna doar anticoruptie, atat de mult dorita (populist doar). Justitia inseamna calea de solutionare a litigiilor intre vecini, a neintelegerilor generate de succesiuni, a litigilor de familie privind sotii si copiii. Justitia inseamna case nationalizate restituite si pamanturi luate de comunisti date inapoi. Justitia inseamna impunerea respectarii contractelor asumate si repararea prejudiciilor produse. Justitie e si atunci cand se anuleaza actele nelegale emise de primar, prefect, Guvern sau anularea amenzilor date de politie sau vama. Sau cand se anuleaza deciziile de sanctionare nedreapta a salariatilor sau cand sunt reintegrati in postul de unde au fost concediati. Justitia e una sociala, cu precadere si fara indoiala.
Dar, din nefericire, nu suntem recunoscuti, acceptati si respectati. Drept urmare, vom actiona in consecinta. Vom da jos robele, vom intrerupe comunicarea, vom refuza sa mai judecam. Curti mari de apel – TgMures, Ploiesti, Brasov - au decis deja incetarea activitatii. Maine va decide si Curtea de Apel Bucuresti, iar asta va insemna incurajarea si startul pentru decizii radicale in restul tarii. Procurorii ne vor urma, de asemenea. Daca tot suntem calcati in picioare, daca tot se spune ca nu e nevoie de noi, atunci sa vedem ce se intampla o vreme FARA JUSTITIE.
Eu sunt convins ca REVOLTA se va transforma in REVOLUTIE. Daca justitia se va declara independenta, putem spune ca sacrificiile din `89 nu au fost degeaba.