Filtre
Ultimele articole
Filtre
In justitie sunt mai multe femei. Majoritatea magistratilor au intrat in sistem dupa Revolutie
23.04.2015
femeie-vs-barbat.jpeg] În justiţie femeile reprezintă 65%, iar bărbaţii 35%. Majoritatea judecătorilor şi procurorilor au vârsta de 36-45 ani. Sunt mai mulţi tineri în parchet decât în instanţe. Judecătorii În sistemul judiciar din România funcţionează în prezent 4733 de judecători. Dintre aceştia 73% sunt femei şi 27% sunt bărbaţi. Judecătorii cu vârsta de până la 25 ani sunt în număr de 18. Categoria tinerilor (până în 40 ani) este reprezentată de 30% din numărul total. Cei mai vârstnici, …
Demitizare justitiei. Ep. 8: `Arestarile sunt abuzive`
21.04.2015
]Mi-am propus ca pe parcursul mai multor postări să înlătur prejudecățile și deformările ce există în legătură cu justiția română și care aparțin în egală măsură populației și magistraților. Cum nu intenționez să folosesc prea mult un limbaj tehnic și din considerente de spațiu nu îmi permit analize extrem de aprofundate și detaliate, îmi asum anumite inexactități din punct de vedere științific. Pentru că în ultima vreme tot se propagă ideea unor excese sau abuzuri cu privire la arestare, am …
De ce nu ma duc la o cafea in sediul Parlamentului
16.04.2015
]Preşedintele Senatului a anunţat, marţi, că propune organizarea cât mai curând posibil, la Palatul Parlamentului, a unei întâlniri informale între conducerea Senatului şi membrii CSM, pe tema relaţiei bilaterale şi a exercitării atribuţiilor celor două instituţii. Miercuri el a declarat că în şedinţa Biroului Permanent s-a decis ca data întâlnirii informale dintre Senat şi CSM va fi stabilită săptămâna viitoare, după ce membrii conducerii Senatului se consultă cu partidele din care fac parte. …
Interviu LaPunkt.ro: Despre Justitie, Dreptate si Adevar
15.04.2015
]Interviu acordat site-ului LaPunkt.ro in 14.04.2015 Cristian Pătrăşconiu: Cînd ai ştiut că vei fi judecător, că în viaţa ta ideea de justiţie va juca un rol foarte însemnat? Sunt două direcţii pe care aş vrea să le atingem, a propos de această întrebare de deschidere a dialogului nostru: a) când, la modul romantic, idealist, ai început să visezi, să reflectezi la justiţie, să te imaginezi făcând justiţie? ; b) când, dpdv profesional, ai ştiut că vei alege, poate pe viaţă, să faci justiţie? …
Admitere INM si magistratura 2015: aparitii editoriale
08.04.2015
Dupa succesul inregistrat in anii trecuti cu ghidurile ce contin teste si descrieri ale probelor 1 (verificarea cunostintelor juridice) si 3 (interviul), revin in acest an cu noi editii ce contin teste noi, explicatii noi si instrumente legislative noi. Ca o noutate, ghidul pentru proba 1 contine tabele cuprinzand toate deciziile de admitere a exceptiilor de neconstitutionalitate pronuntate de CCR, respectiv deciziile pronuntate in interesul legii si pentru dezlegarea unor chestiuni de drept …
Interviu Revista22: `Legea si justitia trebuie sa fie egale pentru toti`
07.04.2015
Interviu acordat Revistei22, Anul XXV (1307), 7-14 aprilie 2015 „ Justiția nu trebuie să se substituie în niciun caz factorilor politici, după cum, invers, factorii politici nu trebuie să se substituie justiției, atunci când e vorba de instrumentarea de dosare.“ Aș începe cu o chestiune extrem de discutată în acest moment, în special legată de cazul Șova. Am avut proteste în stradă, am avut luări de poziție ale unor ambasade asupra felului în care se gestionează la nivelul parlamentului aceste …
Interviu Joc Secund: Despre justitie
01.04.2015
În data de 27 ianuarie a anului 2015 am fost invitat la Liceul de informatică din Iaşi unde am ţinut o prelegere liceenilor despre statul de drept, democraţie, drepturile omului, lege şi justiţie. Am acordat un inverviu pentru revista online a liceului. Reporter JS: – Ce v-a determinat să alegeți cariera de judecător ? Cristi Danileţ: – A fost un concurs de împrejurări. De mic respectam regulile , ordinea pentru că așa am fost educat de părinți și, inițial, am vrut să devin polițist, să lucrez …
Demitizarea justiției. Ep. 7: „Judecatorii aresteaza tot atat de mult ca pe vremea cand arestau procurorii”
09.03.2015
]Mi-am propus ca pe parcursul mai multor postări să înlătur prejudecățile și deformările ce există în legătură cu justiția română și care aparțin în egală măsură populației și magistraților. Cum nu intenționez să folosesc prea mult un limbaj tehnic și din considerente de spațiu nu îmi permit analize extrem de aprofundate și detaliate, îmi asum anumite inexactități din punct de vedere științific. Acest mit referitor la numărul de arestări din România a fost creat de unii avocați și a fost …
Demitizarea justitiei. Ep. 6: „Arestarea este regula in procesul penal romanesc”
02.03.2015
] Mi-am propus ca pe parcursul mai multor postări să înlătur prejudecățile și deformările ce există în legătură cu justiția română și care aparțin în egală măsură populației și magistraților. Cum nu intenționez să folosesc prea mult un limbaj tehnic și din considerente de spațiu nu îmi permit analize extrem de aprofundate și detaliate, îmi asum anumite inexactități din punct de vedere științific. Acest mit este intens susținut atât de cei implicați în dosare penale, cât și de către cei care …
Demitizarea justiției. Ep.5 – „Daca cineva este arestat inseamna ca e vinovat”
25.02.2015
] UPDATE: Decizie ICCJ în RIL 15/2017 - soluția de achitare nu înseamnă autotomat nelegalitatea arestării preventive. Mi-am propus ca pe parcursul mai multor postări să înlătur prejudecățile și deformările ce există în legătură cu justiția română și care aparțin în egală măsură populației și magistraților. Cum nu intenționez să folosesc prea mult un limbaj tehnic și din considerente de spațiu nu îmi permit analize extrem de aprofundate și detaliate, îmi asum anumite inexactități din punct de …