Presa a relatat în mai multe rânduri că sunt parlamentari care nu poartă măști în locul în care aceasta este obligatorie.
.
Legea e egală pentru toți. Și avem o lege care spune că purtarea măștii în locuri publice este obligatorie. Nu are importanță că e vorba de lege în sens restrâns (adică instrumentul normativ elaborat de Parlament cu numele „lege”) sau în sens larg (orice act normativ, care poate fi OG, OUG, HG, hotărâre consiliu local etc). Atât timp cât actul normativ este în vigoare, el trebuie respectat. Dacă CCR îl va declara neconstituțional, respectiv o instanță judecătorească îl va anula, de abia atunci nu se va mai aplica. Dar nu poți să mergi pe stradă și să spui că tu nu respecți o regulă pentru că nu îți convine sau pentru că regula e scrisă într-o hotărâre a vreunui organ național și nu într-o lege a Parlamentului.
.
Un parlamentar are imunitate doar cu privire la votul său și opiniile sale politice. În rest, se supune acelorași legi ca și cetățenii ne-parlamentari. Dacă un parlamentar nu poartă mască acolo unde legea spune că e obligatorie, trebuie oprit de organele legii și controlat motivul pentru care nu o face. Dacă nu are motive, trebuie sancționat. Dacă organul legii nu sancționează persoana care comite o contravenție, atunci acest organ comite un abuz.
Dacă persoana dovedește că are motive medicale care se încadrează în textul de lege la scutiri atunci, în mod evident, nu poate fi sancționată. Însă, persoana trebuie să țină seama că purtarea măștii nu este pentru a fi ea ocrotită, ci pentru a-i ocroti pe alții de posibilii virusuri împrăștiați de ea care nu vor mai avea niciun obstacol în a fi transmiși. Prin urmare, o astfel de persoană trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să își limiteze cât de mult contactele și ieșirile.
.
În chestiunea Covid-19 suntem solidari. Unul dintre noi care nu respectă regulile îi pune în pericol pe toți ceilalți.