VedemJust - invata legea

Parlamentarii nu vor justitie independenta

Publicat pe data de 30.03.2010

In fiecare seara auzim retorica unor alesi ai poporului care invoca respectarea independentei justiei; dar a doua zi citim in presa de retele ce privesc relatii apropiate cu justitiari in ideea de a-si asigura solutii favorabile lor sau amicilor lor.

L-am auzit pe ministrul justitiei cum ca e de acord cu demersul celor 300 de judecatori; dar Tribunalul de la Vrancea e pe cale sa se prabuseasca cand trece vreun camion mai greu prin preajma, iar pe Palatul de Justitie din Oradea zilele acestea au aparut placute prin care trecatorii sunt avertizati ca se desprind bucati din cladire. Asta in timp ce Banca Mondiala ne-a dat un imprumut de 110 mil. euro pe care nu nu suntem in stare sa ii cheltuim.

Iar noi, naivii, nu am vrut decat un lucru simplu: sa convenim la nivel de principiu ca toate cele trei puteri isi asuma sustinerea si finantarea unei justitii independente - nu spun ca asta scrie in toate recomandarile si declaratiile indernationale, in conventiile internationale, in Constitutia tarii si in legea de organizare judiciara. Cu toate acestea, azi Parlamentul Romaniei a comisia-speciala-raport-pe-justitie. Desigur, a lipsit o dezbatere pe acest subiect. Bineinteles, nici macar nu au fost reprezentanti ai protestarilor de anul trecut, sau ai CSM ori MJ., ori a ONG-urilor care au mediat conflictul dintre puteri in acele zile ale lui spetembrie 2009. Pentru ei a fost un simplu vot dat alaturi de cel pentru respingerea raportului de activitate al TVR si schimbarea presedintelui - de abia asta a fost stirea atractiva a serii, nicidecum cea interesand justitia.

Prin acest vot, despre care eu inca sper sa fie o gluma de 1 aprilie, parlamentarii Romaniei ne spun ca:

- nu vor ca ICCJ sa preia de la MJ bugetul instantelor, dar uita ca tot ei au adoptat inca din 2004 o lege in acest sens;

- nu vor ca taxele de timbru sa ramana la justie, desi Constitutia pe care si ei trebuie sa o respecte spune ca sumele incasate drept taxe nu pot fi folosite in alte destinatii;

- nu vor ca justitia ca aiba fonduri suficiente, astfel ca apoi sa se poata imputa public ca justitia nu functioneaza;

- nu vor sa fie reevaluate onorariile avocatilor din oficiu, pentru ca in Parlament sunt numerosi avocati;

- nu vor sa fie renegociate tarifele practicate de Posta Romana pentru serviciile judiciare, dar ii anunt pe aceasta cale ca aceasta renegociere deja s-a realizat. Asa cum s-au 6-luni-de-la-protestul-din-justitie-ce-s-a-castigat multe alte lucruri cerute de noi in timpul protestului din 2009.

Prin acest vot, parlamentarii romani nu recunosc criza de anul trecut din justitie, desi aceasta a generat cel mai mare protest din istoria justitei romanesti si despre ea se vorbeste si in recentul Raport al Comisiei Europene. Si tot in acest raport se indica puterilor sa semneze Pactul.

Prin votul de azi, Parlamentul spune clar ca vrea o justitie nedemna, saraca si calcata in picioare. O justitie care sa nu ii cerceteze decat daca ei dau voie prin aviz. O justitie care poate fi cumparata. O justitie care poate fi controlata. O justitie care poate fi pusa la zid prin populisme ieftine.Vrea judecatori tributari, slabi, santajabili.

Pentru acesti parlamentari, eu si multi alti colegi de ai mei putem spune un singur lucru: se inseala amarnic.