VedemJust - invata legea

Pensiile magistratilor-afectare neconstitutionala

Publicat pe data de 18.01.2010

Un nou proiect de lege va fi promovat in perioada urmatoare. Dupa ce in luna septembrie 2009 protestul magistratilor a conturat ideea ca in timpul exercitarii mandatului de catre magistrati nu poate fi redus venitul acestuia, acum discutia este reluata cu privire la pensii.

In principiu, se doreste disparitia pensiilor speciale ale unor categorii de bugetari, printre care si magistratii. Nu critic aceasta optiune, care apartine exclusiv clasei politice, fondata pe necesitati sociale.

Pun insa in discutie un alt aspect, pe care l-am mai ridicat odata dar atunci in legatura cu salariile: pot fi afectate negativ conditiile de pensionare a magistratilor? Mai exact, poate fi marita varsta de pensionare si/sau perioada contributiva sau micsorata pensia unui judecator? Raspunsul este NU, pe motive ce tin de independenta judecatorului, principiu de ordin constitutional.

Explicatia este simpla: daca un magistrat care urmeaza sa dea o hotarare in cazul unui politician sau grup de interese cu influenta la politicieni stie ca acesti politicieni pot decide oricand afectarea negativa a pensiei sale, va da o hotarare care il va proteja pe el insusi. Asta se va intampla cel putin in aparenta, daca nu in fapt. De aceea, oriunde in lume, venturile magistratilor sunt in afara controlului politic, ele fiind fixate prin lege.

Ca urmare, o noua lege, mai defavorabila, cu privire la pensiile magistratilor nu poate viza decat persoanele care intra in magistratura ulterior aparitiei legii. Caci atunci cand intra in magistratura, persoana respectiva accepta conditiile de exercitare a functiei, inclusiv cu privire la pensia care il asteapta.

Asadar, noua lege a pensiilor nu poate viza magistratii in functie si, cu atat mai mult, magistratii deja pensionati.

PS: Se pare ca aceeasi parere o are si Consiliul Legislativ, chemat in aceste zile sa dea avizul pe proiectul de lege promovat de Guvern pe noua lege unitara a pensiilor. Oricum, Curtea Constitutionala a atins aceasta chestiune si in acelasi sens in dec.20/2000, dec.173/2001, dec. 46/2002 , dec. 375/2005 ,dec. 57/2006 , dec. 120/2007, dec. 223/2007, dec. 82/2009.

PPS: potrivit Raportului pe 2006 a CEPEJ, pensii speciale pt magistrati exista in urmatoarele state: Anglia, Azerbaijan, Belgia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Federatia Rusa, Islanda, Lituania, Rep. Moldova, Slovacia, Ucraina.

PPPS: Exista si un Raport al Parlamentului din 2000 cu privire la aceste pensii.