VedemJust - invata legea

I.T. in instante - deficiente

Publicat pe data de 04.01.2010

asculta.jpg]Art. 1 din OUG nr. 137/208 pentru prorogarea unor termene: Termenul prevazut la art. III din titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, de la care se aplica dispozitiile art. 13 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la inregistrarea sedintelor de judecata, se proroga la data de 1 ianuarie 2010.

Asta se intampla in fiecare an. Desi din 2004 trebuia sa se faca inregistrarea sedintelor atat in penal cat si in civil, dupa 5 ani numai in unele instante, numai in unele sali de judecata si numai cel mult in penal exista echipament de inregistrare a sedintelor. In rest, la inceput niste judecatori/grefieri inimosi au adus ceva casetofoane, dupa care s-au lasat pagubasi. Dar nu e de mirare aceasta ignorare a legii fata de impotenta financiara a unui MJ aflat in descompunere din lipsa specialistilor si a managementului, daca ma gandesc ca sunt sedii de instante pline de bacteriii care imbolnavesc personalul, ca sunt instante in care nu exista statie pentru facut apelul publicului aflat pe hol, ca bancile pentru justitiabili sunt insuficiente incat acestia trebuie sa stea in picioare de la usa pana la tribuna sau ca nu exista locuri speciale pentru presa.

In acest timp, un csm-nu-sprijina-jurindexde MJ si CSM dupa ce am fost laudati intr-un raport de tara). Poate ca la noi se umplu hartii prea multe cu idei care niciodata nu sunt aplicate. Asa cum, nu vor fi nici noile coduri, pentru care acum se face tam-tam in fata UE, dar pentru care nu exista strategia necesara implementarii si pregatirii profesionistilor in drept. In timpul asta unii s-au imbogatit cu aceste proiecte. Ca la teorie suntem asi. Atata se scrie in tara asta despre drept, incat e si de mirare cum se face ca acele capete luminate nu si-au dat mana cu mana sa restructureze sistemul judiciar din temelii. Ne pricepem de minune la carpeli dar iata ca pana si carpelile amanam sa le facem.