VedemJust - invata legea

Pensiile magistratilor - standarde

Publicat pe data de 31.01.2010

pensiile-magistratilor-afectare-neconstitutionala ca afectarea negativa a regimului de pensionare (marire varsta de pensionare, micsorare nivel pensie) a magistratilor in functie atinge independenta acestora si ca precedentul care s-ar naste prin noua lege ar fi deosebit de periculos.

Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara decreteaza:

Art. 74 – (1) Pentru activitatea desfasurata, judecatorii si procurorii au dreptul la o remunerație stabilita in raport cu nivelul instanței sau al parchetului, cu funcția deținuta, cu vechimea in magistratura si cu alte criterii prevazute de lege.(2) Drepturile salariale ale judecatorilor si procurorilor nu pot fi diminuate sau suspendate decat in cazurile prevazute de prezenta lege. Salarizarea judecatorilor si procurorilor se stabileste prin lege speciala.

Potrivit Raportului CEPEJ pe anul 2006 (date stranse in 2008), in Europa exista pensii speciale in urmatoarele state: Anglia, Azerbaijan, Belgia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Federatia Rusa, Islanda, Lituania, Rep. Moldova, Slovacia, Ucraina.

Carta Europeana privind Statutul Judecatorilor adoptata la nivelul Consiliului Europei mentioneaza:

- „6.1. Exercitarea ca profesie a funcțiilor judiciare implica remunerarea judecatorului la un nivel stabilit in asa fel incat sa-l fereasca de presiuni ce vizeaza sa influenteze sensul deciziilor sau in general comportamentul sau jurisdicțional, afectandu-i astfel independența si imparțialitatea.

6.3. Statutul prevede asigurarea judecatorului de profesie impotriva riscurilor sociale legate de boala, maternitate, invaliditate, batranețe si deces.”

- „6.4. In mod special, statutul garanteaza judecatorului care a implinit varsta legala pentru incetarea din funcție, dupa ce a exercitat-o ca profesie pe o perioada stabilita, plata unei pensii al carei nivel trebuie sa fie cat mai apropiat posibil de acela al ultimei remunerații primite pentru activitatea jurisdictionala.”

Art. 13 alin.3 si 4 din Statutul Universal al Judecatorilor adoptat de Uniunea Internationala a Judecatorilor prevede: „Judecatorului ii este permis sa iasa la pensie si sa primeasca o pensie corespunzatoare categoriei sale profesionale. Dupa pensionarea sa, judecatorului nu-i va fi interzisa exercitarea unei alte activitati profesionale in domeniul juridic pe considerentul detinerii, in trecut, de catre acesta, a functiei de judecator”. Pentru o situatie din Ungaria in care intre venitul unui judecator pensionar si salariului unui judecator activ s-a inregistrat o mare diferenta, a se vedea Rezolutia UIM din 30.03.2007, iar pentru o reactie la intentiile de reducere a salariilor si pensiilor in unele state din Europa, a se vedea Rezolutia AEM din 15-16 mai 2009.

Ca sa expun o idee a unei colege cu care am stat de vorba zilele acestea despre situatia din lume: in Europa, SUA si Canada exista un standard ca pensiile magistratilor sa fie intre 80 % si 100% din ultimul salariu, iar argumentele sunt f. clare: nu au voie sa aiba alte activitati o viata intreaga, nu pot detine actiuni, nu pot juca la bursa etc., deci nu isi pot strange bani pentru un anumit nivel de trai la batranete, cu toate ca pregatirea lor, capacitatea lor de munca le-ar permite-o.

In concluzie, in toata Europa civilizata si pe continentul american pensiile magistratilor sunt intre 80 % si 100% din ultimul salariu. Asa ca se vede ca acest cuantum este un principiu in tarile civilizate, nu un moft romanesc.