VedemJust - invata legea

Medierea la Oradea - protocol

Publicat pe data de 01.02.2010

foto-protocol2.jpg]**

Judecatoria Oradea si Asociatia Mediatorilor din Bihor au incheiat azi un parteneriat in vederea implementarii legii medierii, care cuprinde dispozitii obligatorii incepand cu 3 martie 2010 de informare a partilor de catre judecatori cu privire la aceasta noua institutie. Cele doua organisme vor colabora pentru a aduce la cunostinta publicului larg si in special a justitiabililor, dar si a profesionistilor in drept avantajele apelarii la mediere mai inainte de a sesiza instanta cu o cerere de chemare in judecata sau chiar si dupa acest moment.

Pentru judecatori, apelarea la mediere va fi o solutie viabila de rezolvare a problemei supraincarcarii cu dosare de solutionat. Pentru parti, apelarea la mediere ii va ajuta sa isi rezolve litigiile intr-o perioada scurta de timp, cu un efort financiar redus, iar finalitatea va consta intr-un acord de mediere autentificat de notarul public sau incuviintat de instanta de judecata care va prezenta un castig pentru toate partile implicate in procedura.

Pun la dispozitia celor interesati *protocolul* incheiat azi, 1 febr.2010.

Acest protocol face parte din initiativele pe care le-am avut in cursul timpului cu privire la medierea in Romania: in 2006 am lucrat la proiectul legii medierii elaborat de Ministerul Justitiei, in iunie 2007 am luat initiativa popularizarii la Cluj a medierii, in 2008 am tradus 4 recomandari privind medierea in cadrul unei culegeri de recomandari CoE privind eficienta si echitatea justitiei, in febr 2009 am revizuit aceste traduceri care au fost preluate in mod oficial de CoE si am adaugat ghidurile aparute intre timp (Rec (98) 1 privind medierea familiala, Rec (2002) 10 privind medierea in materie civila, Ghid pentru implementare civil si familial; Rec (99)19 privind medierea in materie penala, Ghid pentru implementare penal; Rec (2001)9 privind caile alternative de solutionare a litigiilor dintre autoritatile administrative si persoanele fizice, Ghid pentru implementare ad-tiv.), in apr 2009 a fost lansat in cadrul unei conferinte culegerea Medierea. Standarde si proceduri, la inceputul lui ianuarie am publicat primul Ghid pt mediere din Romania, in 21 ian 2010 am initiat campania UNJR Judecatorii sustin medierea careia i s-au raliat rapid UNMR si ProJust, am dat lamuriri presei cu privire la aceasta.

Protocolul va oferi colegilor mei judecatori din Oradea sa aplice legea medierii si sa instituie bunele practici in relatiile cu mediatorii si partile in acest domeniu. Ca vicepresedinte de instanta, imi va oferi cadrul regulamentar care imi va permite ca in instanta mea sa postez Tabloul Mediatorilor, sa permit afisarea posterelor si distribuirea fluturasilor cu informatii despre mediere, sa desemnez mediatorii in cazul in care suma platita acestora drept onorariu acestora este decontata de stat si sa organizez in 5 martie 2010 o conferinta cu mediatorii si judecatorii din Bihor si Satu-Mare.

Relatari in presa: Adevarul, Bihorstiri, Bihon, youtube, ebihoreanul, photo, Radio-Resita, euroavocatura, HoriaVuscan, TTv-Bh.