VedemJust - invata legea

Predoiu, doar un fost ministru al justiţiei - ep.3: Detenţia şi salarizarea

Publicat pe data de 01.08.2012

Reforme în sistemul de detenţie

Se laudă ex-ministrul Predoiu cu reformele din sistemul de penitenciare şi de probaţiune. Atunci cum se face că sub ministeriatul lui am primit cele mai multe condamnări la CEDO pentru condiţiile de detenţie? Oricum, rămâne demn de râs o invitaţie la MJ trimisă de Predoiu în 2008 unui site anonim, penifest, pentru a-i convinge pe autorii anonimi să nu mai scrie despre el de rău...

Cât despre reforma probaţiunii, şi aici am dileme mari. Păi acesta este sistemul în care în anul 2009 ministrul a aprobat majorarea salariilor tuturor consilierilor de probaţiune cu 50%, deşi nu exista niciun act normativ în acest sens – iar asta făcea ministerul care veghează asupra legalităţii în România!

Ca să închei subiectul: în România rata recidivei este de 50%. Ceea ce înseamnă că din totalul de deţinuţi, jumătate comit din nou infracţiuni la ieşirea din penitenciar. Şi pentru că nu îndrazneşte nimeni să o spună, am să zic eu cât cheltuie statul român pentru fiecare deţinut am să o spun eu: 2600 lei lunar. Cam atât despre eficienţa şi reforma în acest sistem.

Totuşi, parcă aş mai spune ceva: 18 luni a avut la dispoziţie Guvernul din care făcea parte domnul Predoiu să găsească o soluţie în materia imobilelor naţionalizate, cu privire la care pierdem procese pe bandă rulantă la Strasbourg. Nimic. Acum am primit o prelungire. Să vedem cum joacă România în prelungiri şi în deplasare. Căci acasă bani nu avem decât pentru autostrăzi şi borduri.

Salarizare

Se laudă ministrul cu majorarea salariilor din magistratură, de parcă ar fi susţinut acest subiect vreodată. În realitate, el a blocat cât a putut executarea unor hotărâri judecătoreşti (unii magistraţi i-au făcut plângere penală, ceea ce l-a determinat pe ministru să promoveze o OG cu privire la plata eşalonată a datoriilor către bugetari, act normativ contrar tuturor normelor de drept). El nu a făcut decât să pună în executare hotărâri definitive ale instanţelor cu privire la calculul drepturilor salariale ale magistraţilor acceptând un act normativ care să includă acele drepturi jurisprudenţiale. Însă imediat şi magistraţii, ca toţi bugetarii, au fost supuşi acelor reduceri de salarii cu 25%.

Şi încă ceva despre executare: cam prea des s-au auzit de situaţii în care un secretar de stat ar fi ameninţat executorii judecătoreşti sau ar fi intervenit la Finanţe să fie blocate executările împotriva MJ. Eu sper să nu fie adevărat, deşi…