VedemJust - invata legea

Premierul Ponta incalca independenta justitiei

Publicat pe data de 21.05.2013

ponta.jpg]Premierul Ponta a avut in ultimele zile trei declaratii inadmisibile din punct de vedere al respectarii independentei justitiei de catre un membru al Executivului.

Prima a fost la investirea noii conduceri a Ministerului Public, cand si-a exprimat dorinta de a nu mai vedea procurori anchetand oameni de la tara. A doua a fost cea prin care si-a aratat in mod public dorinta de a nu vedea o anumita persoana aflata in curs de judecata ca primeste o solutie de condamnare la pedeapsa inchisorii cu executare. A treia cu cateva ore mai inainte de a se pronunta o solutie definitiva pentru o persoana fata de care el a aratat ca are o simpatie.

Vreau sa spun foarte clar ca aceste declaratii incalca dispozitiile nationale si sunt contrare legislatiei internationale care consacra independenta judecatorilor si procurorilor drept valori esentiale intr-o democratie, ce trebuie respectate de oricine: - art. 2 alin 4 din Legea nr.303/2004: Orice persoană, organizaţie, autoritate sau instituţie este datoare să respecte independenţa judecătorilor;

- art. 62 alin.4 din Legea nr. 304/2004: Parchetele sunt independente în relaţiile cu instanţele judecătoreşti, precum şi cu celelalte autorităţi publice;

- pct. 18 din Recomandarea (2010) 12 a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei: Dacă comentează deciziile judecătoreşti, executivul şi legislativul trebuie să evite criticile care ar submina independenţa puterii judecătoreşti sau ar slăbi încrederea publicului în justiţie. De asemenea, acestea ar trebui să evite acţiuni ce pot pune sub semnul întrebării intenţia lor de a respecta deciziile judecătorilor, altele decât cele prin care îşi manifestă intenţia lor de a formula o cale de atac.

Premierul nu e seful justitiei, el nu poate ordona sau sugera ce solutii sa fie adoptate de magistrati. Din contra, premierul e dator sa sustina independenta justitiei si sa sprijine din punct de vedere administrativ functionarea parchetelor si a instantelor. El nu trebuie sa influenteze si nici macar sa lase vreo clipa impresia ca ar putea influenta functionarea acestora. Declaratiile premierului ar trebui regretate imediat de el. E trist ca nici asociatiile profesionale ale magistratilor, nici CSM nu au adoptat pana acum o reactie ferma cu privire la acestea. Aceasta cu atat mai mult cu cat declaratiile premierului nu pot fi catalogate drept accidentale - amintesc aici de afirmatia lui din nov 2012 referitoare la sugestia unei persoane ca un detinut sa fie eliberat cand el a spus Il scoatem sau declaratia din ianuarie 2013 cu privire la hotararea de declinare a unei cauze de la Tribunalul Bucuresti la ICCJ vizand un politician cand a afirmat ca judecatorul a gresit.