]In contextul revizuirii Constituției României se aud opinii diverse cu privire la statutul viitor al procurorilor. La dezbaterea din 25 apr.2013 din cadrul forumului constituțional premierul spunea (începând cu min. 14.11) că sunt trei variante și că el va milita pentru ultima: 1. avocați ai statului; 2. independenți și inamovibili precum judecătorii; 3. păstrarea actualului statut.
Dar care este actualul statut al procurorilor? Unii spun că procurorii sunt magistrați, alții că sunt agenți ai puterii executive. Din păcate, în spațiul public nu auzim și argumente care să susțină una sau cealaltă dintre teze, astfel că ele sunt de fapt opinii personale și, spun eu, insuficient sau deloc documentate juridic.
Pentru a pune capăt unei dezbateri superficiale cu privire la actualul statut al procurorului am întocmit un studiu al legislației și jurisprudenței, interne și internaționale, referitor la procuror. Concluzia e în afara oricărui dubiu: procurorul român este magistrat, alături de judecător. Desigur, diferența dintre cei doi magistrați este dată de funcțiile procesuale diferite. Procurorul nu aparține puterii executive și cu atât mai mult celei legislative, nu aparține administrației publice, ci face parte din Ministerul Public care e parte din autoritatea judecătorească. Procurorul are un grad de independență mai redus ca judecătorul, dar asta este acceptată de standardele internaționale în materie ca datorându-se structurii piramidale a parchetelor.
Pentru cei interesați de studiu, îl pun la dispoziția voastră este-procurorul-magistrat-final.doc.
judecator Cristi Danileț