f-nita.jpeg]In aceste zile magistratii din nou se revolta impotriva deciziilor clasei politice. Dupa ce anul trecut s-a desfasurat cel mai mare protestul-justitiei-2006-documente-programaticedin istoria justitiei romane si am fost amagiti sa intram inapoi in salile de judecata pe motiv ca s-a infiintat o comisie speciala a Parlamentului care va investiga cauzele din justitie, anul acesta nu numai ca s-au parlamentarii-nu-vor-justitie-independenta propunerile acelei comisii, ci s-au promis modificari legislative prin care sa se afecteze structura CSM, modul de efectuare a cercetarilor disciplinare, independenta Inspectiei Judiciare. Si deja s-au facut pasi pentru reducerea salariilor si eliminarea pensiei speciale. Iata, asadar, ca magistratul intra si el acum in scenariul de pericol pentru siguranta nationala
, alaturi de ceilalti cetateni care merg in fiecare zi la lucru sau isi asteapta o data pe luna pensia pentru care a muncit o viata - in noua ordine politica, toti acestia sunt pericole.
In realitate, presiunile care cel putin de anul trecut se pun asupra sistemului judiciar sunt cu bataie mult mai lunga si mult mai profunda. Clasa politica vrea sa inspaimante si apoi sa conduca sistemul judiciar – e tactica de decenii, insa acum e mult mai evidenta. Si, odata controlata justitia, pe am-devenit-un-pericol celebrului de acum art 53 din Constitutie, statul de drept devine doar o sintagma in cartile de istorie.
Eu sper ca publicul sa vada si ce e dincolo de asa numitele masuri de redresare economica si de combatere a crizei financiare
. Pana atunci insa, se pune intrebarea ce trebuie sa faca magistratul. Ei bine, cei care isi cunosc rolul social la care ii obliga art. 7 din justitia-amenintata-de-executivbelicoase ale ministrilor justitiei si de finante sunt de acum cunoscute), sa isi indeplineasca cat mai profesionist rolul in salile de judecata. Altii se gandesc la o reluare a protestului de anul trecut.
Dar sunt si alti colegi, mult mai radicali: acestia au decis sa demisioneze. Asa a facut pe 2 iunie colegul judecator Florin Nita, de la Tribunalul Braila (in prezent delegat vicepresedinte la Judecătoria Brăila). A inteles sa plece din sistem, fără a avea siguranţa unui nou loc de muncă, dupa ce ani de-a randul a incercat sa contribuie la formarea unei culturi care sa ajute la evolutia acestui sistem. Florin a plecat din demnitate: nu a mai putut sa indure un statut de judecator calcat in picioare, cu o activitate luata in deradere si lipsita de finalitate. Florin va face publica motivarea demisia lui marti, pe 8 iunie, si va explica in concret motivele plecarii printr-o scrisoare deschisă adresată ...Statului Român.
Pentru unii poate fi un gest inutil. Pentru altii, un gest etic deosebit. Oricum, plecarea lui Florin e o pierdere pentru magistratura. Si o lectie pentru multi dintre noi.
UPDATE: Textul scrisorii scrisoare-deschisa-final.doc