]In noiembrie 2009 am initiat un protocol incheiat cu Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Oradea avand ca scop chestionarea justitiabililor cu privire la gradul de satisfactie fata de functionarea justitiei din Oradea, finalizat cu intocmirea unui justitia-oradeana-justitie-de-elita-sondaj-de-opinie care demonstreaza calitatea inalta a activitatii desfasurate in Oradea. In februarie 2010 am facilitat incheierea unui medierea-la-oradea intre Judecatoria Oradea si asociatia locala de mediatori avand ca scop promovarea in comun a medierii in ideea de a ajuta la degrevarea instantelor de dosare. In aceste zile m-am implicat intr-o noua initiativa, menita sa aduca justitia mai aproape de cetatean.
Astfel, saptamana trecuta am facilitat incheierea unui proiect-educatie-juridica.doc intre asociatia oradeana de judecatori si Inspectoratul Scolar Judetean avand ca scop diseminarea unor cunostinte de drept printre elevi. In acest fel, judecatorii se vor implica personal in angajarea unor discutii cu elevii de clasele a XI-a si a XII-a in privinta drepturilor lor, organizarii judiciare si proceduri.
Impreuna cu membrii cap-xi-invatamantul-juridic.doc am surprins inclusiv chestiuni comensurabile sub acest aspect. De atunci si pana acum nu a existat niciun plan concret la nivel national in privinta educatiei juridice. Proiectele locale dezvoltate au fost fie izolate, fie abandonate in timp.
Impreuna cu colegii judecatori din Oradea, cred ca sustinerea si facilitarea accesului la justitie poate avea loc si si prin intermediul acestui timp de proiecte care, chiar locale, pot duce la dobandirea unor minime cunostinte juridice necesare bunei desfasurari a relatiilor de zi ci zi, precum si urmarii unor proceduri corecte in caz de incalcare a drepturilor.