VedemJust - invata legea

Sa ne aparam magistratii!

Publicat pe data de 06.04.2009

judec.jpgAsistam la atacuri fara precedent impotriva magistratilor. Modul de aplicare a legii sau aspecte ale vietii private ale magistratilor sunt deopotriva analizate, imputate, cenzurate si ingurgitate fortat poporului flamand de informatii. Nu are importanta argumentul juridic sau factual, gravitatea faptelor ori pericolozitatea infractorului. Tot ce conteaza este propovaduirea unei noi religii, unde trinitatea careia suntem fortati a ne inchina este Banul-Puterea-Violenta.

Se vrea sa fim inspaimantati. Niste detinatori ai puterii tribale incearca sa se impuna prin violenta televizata. Noi, cei investiti de stat cu autoritatea de a restabili ordinea de drept si a sanctiona deviatiile de la concitadinitate, ar trebui sa punem capul in pamant, sa intram pe usa din spate a cladirii tribunalului si, atunci cand pronuntam o hotarare, sa intrebam mai intai mai marii locului nu cumva vom deranja ceva doni de cartier.

Ei bine, nu! Ceea ce se intampla in aceste zile va avea exact efectul invers: noi, magistratii, vom realiza tot mai mult ca ceea ce facem este periculos, dar si nobil; este dezagreat de interlopi, dar este necesar; este hulit de gulerele albe, dar nu trebuie sa ne facem griji. Ne vom face datoria, aplicand legea in mod egal, de la vladica la opinca. Indiferent ca legea este incalcata de un politician sau de un muncitor, de un multimilionar sau de un cersetor, toti sunt egali in fata legii si, deci, in fata noastra. Iar aceasta ar trebui sa trezeasca respectul si sustinerea cetatenilor onesti.

Daca magistratii vor fi infricosati, santajati, amenintati, acea tara este in pericol de a-si pierde singurii garanti ai drepturilor si libertatilor cetatenesti, singurii care mai pot pune stavila celorlalte puteri, singurii care au dreptul sa impuna respectarea legii chiar si cu forta. In plina criza economica si a valorilor umane, o criza a magistratilor care isi indeplinesc cu onoare si credinta functia, ar fi inceputul unui dezastru de nestavilit. Ar fi consacrarea disparitiei statului de drept. Ar fi reintoarcerea la salbaticie. Daca noua ne-ar fi frica sa iesim pe strada in siguranta, atunci cetateanul simplu ar fi in mod cert pierdut.

Asadar, sa ne aparam magistratii! In momente in care autoritatile statului devin impotente datorita birocratiei, incompetentei si coruptiei, cetatenii simpli trebuia sa realizeze importanta magistratilor in societate: fara noi, despotismul si abuzurile s-ar extinde ca o molima; fara noi, cei fara bani si influenta ar cadea prada tiraniei si violentelor; fara noi, edificiul democratic s-ar prabusi intr-o clipita.

Ref: Judecatoarea Nicoleta Cristus, care a decis arestarea lui Gigi Becali, a fost amenintata cu moartea printr-un e-mail trimis vineri pe adresa Judecatoriei Sectorului 1, iar magistratul a facut cerere sa i se ofere protectie (Adevarul, 06.04.2009). „Dumneata crezi că vei mai dormi liniştit acasă? O sa ma ocup sa intri la puscarie si vei vedea ce se va întampla cu rozeta dumneata acolo”, tipa uitandu-se fix în obiectivul camerei de luat vederi Gio­vanni Becali, adresandu-se, imaginar, procurorului Maximilian Balasescu (Adevarul, 06.04.2009).