VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Filtre , active

    INTERVIU: „Gratierea nu rezolva problema, trebuie imbunatatite conditiile din penitenciare”

    04.04.2017

    INTERVIU Cristi Danileț: „Pentru ce să se dorească grațierea?! Dacă motivul este lipsa condițiilor din penitenciare, atunci să se îmbunătățească aceste condiții” Posted on April 4, 2017 ### Ramona Ursu: Domnule Danileț, să facem o analiză a evenimentelor care au întors România pe dos încă de la începutul lui 2017. Totul a pornit odată cu Ordonanța de urgență nr. 13. Pentru cine nu a înțeles ce a fost cu această ordonanță, să explicăm: ce era în neregulă cu ea? Cristi Danileț: Ca judecător, nu …

    Spalatul rufelor tine, totusi, de igiena

    24.03.2017

    Găsesc drept halucinantă expresia „rufele murdare se spală în familie” adresată ca reproș celor ce apelează la instrumente democratice de a-și susține în mod public opinia în legătură cu lucrurile care nu merg bine într-o instituție sau chiar în propria țară. Nu știu de unde vine această expresie, dar cred că este total inadecvată în contextul la care mă refer. Poate că unii nu au familie (și trei milioane de oameni au dat semnătură că un bărbat părăsit de nevastă, care spală rufele …

    Pe intelesul tuturor: decizia CCR privind abuzul in serviciu

    22.02.2017

    Celebra, de acum, ordonanta-de-marti-noapte-pe-intelesul-tuturor și-a propus modificarea textului din Codul penal care reglementa abuzul în serviciu sub pretextul că ar exista o decizie a Curții Constituționale (CCR) care impunea acest lucru. După ce s-a revenit asupra OUG 13, prin 7869 ei la cinci zile după publicare, au apărut unele opinii conform cărora infracțiunea de abuz în serviciu nu ar mai exista în Codul penal încă de la data apariției deciziei CCR, iar acest aspect se dorea – …

    Oportunitate vs. Legalitate

    20.02.2017

    După ce acum două săptămâni s-a încercat a se înlătura răspunderea penală a celor care comit abuzul în serviciu prin adoptare de acte normative, azi s-a anunțat intenția de a se înlătura răspunderea administrativă a celor care adoptă acte nelegale. Înțeleg că se încearcă a se inocula ordonanta-de-marti-noapte-pe-intelesul-tuturor care excludea de la răspunderea penală pe cei care comit abuzuri adoptând acte normative), dar acum se vrea și înlăturarea răspunderii administrative?! Mai urmează …

    Statistici: condamnari abuz in serviciu dupa aparitia deciziei CCR

    18.02.2017

    In ultima săptămână au apărut niște afirmații surprinzătoare în spațiul public: cum că abuzul în serviciu nu ar mai exista în Codul penal ca urmare a deciziei nr. 405/2016 a CCR și că OUG și-ar fi propus tocmai reincriminarea lui. O spun hotărât: nu este adevărat! Prin decizia 405/2016 publicată in Monitorul Oficial din 8 iulie 2016 textul art. 297 din Codul penal care incrimina abuzul în serviciu nu a fost eliminat. Ci CCR constată că în conținutul textului se folosește o sintagmă …

    INTERVIU: Societatea se razboieste cu hotii, iar hotii se razboiesc cu justitia

    15.02.2017

    Interviu apărut în Revista22 pe data de 15.02.2017 cu titlul „Societatea se războiește cu hoții, iar hoții se războiesc cu justiția” Unul dintre argumentele pentru Ordonanța 13 a fost punerea în acord a codurilor penale cu diverse decizii ale Curții Constituționale. Stă în picioare? Cele două coduri penale au intrat în vigoare exact acum trei ani. De atunci și până în prezent, au suferit mai multe modificări, căci, urmare a aplicării lor, au fost sesizate mai multe nereguli. Astfel, Codul Penal …

    Abuzul prin incalcare de HG nu mai este infractiune

    14.02.2017

    Ieri a fost pronunțată o decizie a Curții de Apel Alba-Iulia prin care un inculpat este pus în libertate, deși fusese condamnat pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, pe motiv de dezincriminare. Pentru că a apărut decizia-ca-alba-iulia-dezincriminare-abuz-in-serviciudeciziei și fără a-mi permite un comentariu pe marginea procedurii urmate, voi face câteva comentarii: Inculpatul fusese condamnat definitiv în aprilie 2016 pentru abuz în serviciu comis cu prilejul organizării unui …

    Parlamentul si Guvernul ar trebui sa raspunda pentru legi proaste!

    12.02.2017

    Cred că ar trebui să începem a discuta despre răspunderea materială a celor care redactează și aprobă legi care ulterior sunt modificate, retrase sau declarate neconstituționale. Asta, mai ales că Recomandarea nr. (84) 15 privind răspunderea publică, aprobată de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei, stipulează drept principiu această formă de răspundere pentru oricine ocupă o funcție la nivelul organismelor centrale sau locale. Și plec de la două exemple la ordinea zilei: este vorba de …

    OUG 13 e abrogata, OUG 14 trebuie discutata

    09.02.2017

    Curtea Constituțională a ordonanta-de-marti-noapte-pe-intelesul-tuturorde marți noapte, întrucât aceasta fusese abrogată de 7869 de duminică - este de menționat că la data ridicării excepției de neconstituționalitate de către Avocatul Poporului, ordonanța contestată era în vigoare . Așadar CCR ne spune în mod neechivoc că OUG nr 13/2014 nu este in vigoare si nici nu va intra in vigoare pe 11 februarie, nemaiexistând temerile care au fost exprimate în spațiul public. Ce se întâmplă mai departe? …

    Guvernul devine mai puternic decat Parlamentul

    09.02.2017

    Voi explica pe scurt ce efecte are decizia Curții Constituționale (CCR) de ieri, prin care a spus că nu există un conflict între Guvern și Parlament atunci când primul adoptă o Ordonanță de Urgență (OUG) de dezincriminare a unor fapte penale. SCENARIUL INTAI: T0: se înregistrează o plângere pentru comiterea unui viol, infracțiune prevăzută în Codul penal; T1: Guvernul decide într-o noapte să dezincrimineze violul, prin OUG, pe care o publică în Monitorul Oficial și pe care o trimite la …