VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Filtre , active

    Comisia de la Veneţia - rolul Opiniilor sale

    07.07.2021

    În legătură cu Secţia specială, un anumit domn declara ieri (vezi foto alături): - Comisia de la Veneţia nu dă ordine României, ci avize Consiliului Europei; - Curtea de Justiţie a UE a decis că SIIJ nu contravine dreptului UE. Respectivul induce în eroare populaţia cu două aserţiuni: una trunchiată (privind rolul de funcţionare a unei instituţii înfiinţate de Consiliul Europei), cealaltă falsă (privind un act oficial emis de un organism al Uniunii Europene). 1. Prima aserţiune: …

    Supremația dreptului UE

    09.06.2021

    Multă lume nu a auzit de dreptul Uniunii Europene și relația sa cu dreptul național. Supremația dreptului UE sperie pe mulți. Unii nu au aflat încă ce spune art. 148 din Constituția României. Mi-am propus o scurtă trecere în revistă a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene în această materie: „ dreptul Uniunii se caracterizează prin faptul că este izvorât dintr‑o sursă independentă, constituită de tratate, prin supremația sa în raport cu dreptul statelor membre, precum și prin …

    O hotărâre, un raport, o decizie – cum rămâne cu SIIJ?

    09.06.2021

    Comisia Europeană a dat publicității Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Comisia a evidențiat încetinirea ritmului reformelor și chiar regrese ale României în ultimii patru ani, neîndeplinirea de autoritățile române a multor recomandări cuprinse în Rapoartele din anii 2017 și 2018 și salută angajamentele noii guvernări de modificare a legilor justiției și codurilor penale. Comisia Europeană concluzionează că, grație Hotărârii Curții de Justiție a UE din data de 18 mai …

    Pe înțelesul tuturor: Decizia CJUE din 18 mai 2021 privind România

    18.05.2021

    1. Ce efecte juridice are aderarea la UE? Potrivit art. 11 din Constituție, odată ce România a semnat un tratat ea trebuie să îl respecte. Art. 148 alin. (2) precizează că, urmare a aderării, reglementările obligatorii ale UE au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne. 2. Ce este CJUE? După aderarea la UE, România trebuie să aplice norme juridice emise de Uniune. Interpretarea oficială a actelor juridice adoptate de organismele UE este asigurată de Curtea de Justiție a …

    Spalatul rufelor tine, totusi, de igiena

    24.03.2017

    Găsesc drept halucinantă expresia „rufele murdare se spală în familie” adresată ca reproș celor ce apelează la instrumente democratice de a-și susține în mod public opinia în legătură cu lucrurile care nu merg bine într-o instituție sau chiar în propria țară. Nu știu de unde vine această expresie, dar cred că este total inadecvată în contextul la care mă refer. Poate că unii nu au familie (și trei milioane de oameni au dat semnătură că un bărbat părăsit de nevastă, care spală rufele …