VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Filtre , active

    Inginerie magistrală: revenirea în Justiție pentru pensii

    22.02.2021

    De-a lungul vremii, am întâlnit cazuri de avocați care au părăsit baroul pentru a veni în magistratură unde au stat câteva luni și apoi au plecat cu pensie de serviciu. Cum a fost posibil? Pentru că vechimea de avocat al celui care pleacă din Barou și vine în Justiție este considerată (și acum) vechime în magistratură. Iar la 25 de ani vechime în magistratură poți pleca din Justiție cu pensie de serviciu. În perioada 2005-2008 acest lucru a fost posibil cu acordul CSM: se primea în …

    Despre motivarea soluţiilor şi de ce etica judiciară nu mai trebuie tratată superficial

    20.12.2020

    **Au apărut în spaţiul public declaraţii ale unor judecători chemaţi la DNA în legătură cu soluţii pronunţate în urmă cu nişte ani. Este vorba de un dosar de acum celebru, în care a fost condamnat şi un avocat, fapt care a generat reacţii ale UNBR şi ale unor avocaţi. Asta îmi creează prilejul de a expune câteva reguli despre motivarea soluţiilor de către judecători, bazate pe Principiile de la Bangalore privind conduita judiciară şi Comentariul la aceste Principii pe care le-am tradus …

    Eliminarea pensiilor speciale: doar populism

    20.12.2019

    Știre: „Deputații din Comisia de muncă au adoptat în unanimitate propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor”. Realitate 1: în România pensii - numite impropriu - „speciale” sunt în număr de 83.000 pentru militari, 75.000 pentru polițiști și 9.300 pentru alte categorii (dintre acestea, 4000 sunt pensii de serviciu pentru magistrați). Realitate 2: Deciziile CCR n

    Bugetarii se supun legii, nu poporului

    08.05.2018

    Circulă pe FB un comentariu de al meu din urmă cu un an și se încearcă o miștocăreală ieftină de persoane care nu au cunoștințe aprofundate despre viața publică și modul de funcționare a unei democrații. . Contextul în care am făcut acea afirmație are legătură cu veșnica susținere cum că „magistrații sunt plătiți din banii poporului, deci trebuie să facă ce spune poporul”. Pentru că se pare că cele trei propoziții expuse de mine trebuie explicate pe îndelete, o fac aici: . 1. Funcționarii …

    Scrisoare deschisa: ministrul sa respecte independenta justitiei

    26.02.2018

    Am semnat o scrisoare deschisă, alături de alți 1000 de magistrați prin care cerem ca ministrul să respecte în egală măsură independența procurorilor și a judecătorilor, ca politica anticorupție să continue a fi pusă în aplicare și să înceteze atacurile nefondate împotriva magistraților. scrisoarea-magistratilor-romani-pentru-sustinerea-independentei-justitiei.pdf lista-sustineri-scrisoare-1024.pdf

    Modificarea legilor justitiei: sectie speciala de anchetare a magistratilor

    10.12.2017

    Una dintre marile aberații legislative propuse **prin proiectul de modificare a legii nr 304/2004 este înființarea unei Secții de Investigare a unor infracțiuni din justiție. Aceasta ar urma să facă urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite …

    Raspunderea materiala a magistratilor: o propunere noua e...veche

    23.08.2017

    Îi văd pe unii că jubilează că ministrul justiției face o modificare cu privire la răspunderea magistraților. Păi, modificarea pe care o face acum MJ constă în modificarea unui cuvânt: acum se prevede că Statul POATE recupera despăgubirile plătite victimei unei erori judiciare, iar pe viitor se va prevedea că acestă recuperare trebuie inițiată în mod OBLIGATORIU. Iar, cei care cred că asta ar fi ceva deosebit și nemaiîntâlnit, spun că de acum încolo gata, s-a rezolvat problema răspunderii …