VedemJust - invata legea

Traim. Deci am devenit un pericol

Publicat pe data de 27.05.2010

O duduie de la Ministerul Justitiei a intervenit azi de vreo cateva ori la televiziune sa se auda spunand o enormitate mai mare decat vechimea ei in sistem (da, din nefericire, e de-a noastra): cica tara asta necesita luarea unor masuri de siguranta nationala prin a se reduce pensiile si salariile. De unde i-a venit magnifica idee? Am auzit ca de la seful ei, si asta inca de anul trecut. Indiferent cui apartine maternitatea/paternitatea acestei justificari diabolice, eu cred ca textul Constitutiei spune in art 53 cum stau lucrurile:

ARTICOLUL 53 - Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati**(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. (2)** Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

Acum, eu nu sunt judecator constitutional sa spun daca o astfel de masura e constitutionala sau nu. Nici nu cred inca asa cum se scaderea-pensiilor-e-ilegala doar ca in Letonia s-a decis de omologii CCR-ului nostru ca reducerea pensiilor ca masura de austeritate incalca constitutia lor.

Apoi sunt si eu cetatean al tarii asteia si vad niste lucruri. La TV, vad cum se fac achizitiile publice, vad cine le castiga, vad ce se construieste sau se cumpara. Mai circul prin Bihor si mai dau si eu peste cate o strada refacuta desi in jur e praf si mi se spune cine locuieste in zona, sau ca se face o sala de sport intr-o comuna si aflu cine se trage de acolo. Apoi, ca judecator de penal, mai vad ceva: cum se fac evaziunile fiscale, inselaciunile, falsurile etc. In fine, un coleg judecator de civil recent mi-a mai aratat ceva: functionarii dintr-o primarie au cu totii titluri de proprietate pe o suprafata de teren pe unde, minunea coincidentei, s-a nimerit sa treaca o autostrada si acum toti asteapta banii pt expropriere de ordinul...miliardelor (da, am spus bine); evident, faptul ca acei functionari nu au avut nicicand terenuri la CAP, nu mai conteaza. Sa mai spui ca in Romania nu se traieste, si inca foarte bine, de unii. Adica, exista clar modalitati de a obtine sume imense de bani prin anumite mecanisme stiute numai de unii.

Si stau si ma gandesc cum in timpul asta am devenit noi, astia de nu avem nici case, nici masini, nici vile, nici SRL-uri, nici bodyguarzi, nici conturi in strainatate, asadar cum am devenit pericole pentru siguranta nationala - adevarul e ca intr-un fel am devenit un pericol, nevazand sau nesanctionand lucruri ca cele de mai sus. Dar pensionarul, oare de ce pensia lui e pericol pentru siguranta nationala de trebuie redusa? Dar oare profesorii, sau medicii, ori grefierii, oare de ce salariul lor este pericol pentru siguranta nationala de trebuie acum redus? Si oare reducerea nu e prea mica si risca decidentii sa ramana cu pericolul in casa?

Adevarul e ca prea multa democratie strica. Am inceput sa facem publice contractele secrete de privatizare. Am inceput sa descoperim contractele dubioase de achizirtii publice. Am inceput sa comentam public modul in care sunt conduce institutiile publice si autoritatile statului. Am inceput sa fim pretentiosi, cica vrem sa muncim, cica vrem sa traim. Eu cred ca am devenit un pericol.