VedemJust - invata legea

112 magistrati independenti

Publicat pe data de 29.01.2009

respectati-indep-just.jpgAzi a avut loc la Cotroceni ceremonia de investire in functie, ca magistrati definitivi, a 83 de judecatori si 29 de procurori care au terminat stagiatura si au trecut cu bine examenul de capacitate.

Ca reactie la discursul presedintelui Basescu de acum cateva zile ocazionat de Raportul CSM pe 2008, tinerii magistrati si-au pus in piept cate o cocarda cu indemnul *Respectati independenta justitiei*. Surprins de atitudinea magistratilor (rusinat, chiar), Basescu a acceptat si el o astfel de cocarda dar nu s-a putut abtine sa spuna ca acesti tineri ar fi fost manipulati.

Eu personal am luat parte la discutiile pe un forum de magistrati cu privire la discursul prea aspru si generalist al lui Traian Basescu de la sedinta CSM, precum si al iesirii premierului Boc in legatura cu pensiile de sute de milioane de lei ale magistratilor. Colegii au fost mahniti de lipsa de reactie a CSM si de blamul pe care populatia le-ar putea aduce avand in vedere discursul populist al Executivului. Dar si de faptul ca din cauza activitatii neprofesioniste a Legislativului in ultimul an Romania a fost condamnata in mai multe cauze care nu au generat nicio schimbare la nivelul clasei politice decidente. Asa s-a nascut samburele pentru manifestatia de astazi.

Personal, sunt mandru ca atatia magistrati au avut curajul sa isi asume o declaratie, aceea cum ca sunt independenti si acest lucru trebuie respectat. Pentru ca in Romania iti trebuie curaj sa fii independent si sa afirmi asta. Si, realitatea cruda este ca aceasta forma asociativa ad-hoc a magistratilor proaspat definitivi, aprobata de UNJR, a facut ceea ce o institutie-mamut, CSM, nu a putut face: sa afirme si sa apere independenta justitiei.

Iar acuzele presedintelui cum ca acesti judecatori si procurori ar fi fost manipulati, vine numai din surprindere: ca nimeni nu a mai spus pana acum, la acest nivel si in fata Presedintelui, ca vrea sa fie independent.

Tinerii magistrati, aflati deja de un an de zile in justitia romana, au trecut azi examenul de maturitate: ei au devenit independenti autentici, ceea ce unii dintre noi nu au reusit nici dupa ani buni. Ei ne-au dat azi o lectie binemeritata.

Discursul presedintelui

Predoiu, Andreies, Kovesi, Barbulescu

Judecator Mateescu si video1, video2