VedemJust - invata legea

Admitere in magistratura: concurs febr-mai 2017

Publicat pe data de 08.02.2017

succes.jpgCSM a decis organizarea în mod excepțional a unui concurs de admitere în magistratură în perioada februarie-mai 2017.

Cine poate candida?** Numai licențiați. în drept care au îndeplinit cel puțin 5 ani una dintre funcțiile descrise expres și limitativ în art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Ce posturi se scot la concurs? Sunt 85 de posturi de judecător la Judecătorii și 43 de posturi de procuror la Parchetele de pe lângă Judecătorii. Lista completă e AICI. Atenție! Dacă veți fi numit într-un astfel de post aveți interdicția de a-l părăsi timp de trei ani.

Când sunt programate probele? Sunt trei probe de concurs:

  • 9 aprilie 2017: verificarea cunoștințelor juridice;
  • 23aprilie 2017: test de verificare a raționamentului logic;
  • 8-21 mai 2017: susținerea interviului.

Unde găsesc tematica? Tematica și blibliografia pentru materiile de drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil este aici.

Unde și când se face înscrierea?** Până pe 28 februarie 2017, la sediul Tribunalului sau Parchetului de pe lângă acesta (la alegere) unde aveți domiciliul.

Care este taxa de înscriere?** 450 lei.

Când se anunță rezultatele probelor?** Pe 22 mai 2017.

Ce urmează apoi? Mai sunt trei verificări de făcut: examinarea medicală, testarea psihologică, verificarea bunei reputații.

Când începem activitatea? Dacă sunteți declarat reușit la concurs, veți începe cel mai probabil în jurul datei de 1 iulie 2017. Președintele țării vă va numi prin decret judecător sau procuror, în funcție de opțiunea dvs conform mediilor obținute.

Unde găsesc date oficiale despre concurs? Anunțul oficial de concurs și toate celelelalte aspecte în legătură cu acest concurs le găsiți pe site-ul INM aici.

Care este Regulamentul aplicabil? Prin Hotărârea nr. 279/2012 CSM a aprobat Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură.

Ce cărți pot folosi la pregătire? Pentru a înțelege în ce constă acest concurs, recomand concurs-admitere-justitie-2016-ghid publicat recent. Pentru prima probă există multe cărți de teste pe piață; eu recomand pentru partea de penal și procesual penal și concurs-admitere-2016-proba-1-grile-penal scrisă de mine în care apar teste concepute după modelul celor date anii trecuți la INM și în magistratură. Pentru proba a doua există un concurs-de-admitere-2016-proba-3-interviul existentă pe piață care vă prezintă aspecte de legislație internă și internațională privind statutul magistraților, aspecte de etică ce vor fi examinate la interviu, precum și exemple de întrebări date la concursurile din anii precedenți.