VedemJust - invata legea

Campania „Juriştii ajută copiii” la sfarsit

Publicat pe data de 30.09.2015

untitled.png]În săptămâna dinaintea începerii şcolii, realizând că sunt copii care nu au posibilitatea să îşi cumpere un ghiozdan cu rechizite, am demarat o luni-incepe-scoala-campanie-strangere-fonduri-juristii-ajuta-copiii a micuţilor. 71 de copii au fost ajutaţi cu câte 100 lei.

Iniţial, am spus că voi dona o parte din salariul meu, 1500 lei. Aşa că am dat un anunţ pe un forum al dascălilor de pe Facebook spunând că sunt dispus să ajut câţiva copii provenind din familii fără posibilităţi. Curând aveam să fiu inundat de mesaje din partea acestora şi am realizat că fără contribuţii şi din partea altora nu voi putea face mare lucru. Aşa că am apelat în mod public la ajutor din partea colegilor mei şi a altor jurişti. Multumesc tuturor celor care s-au implicat! Succes dascălilor şi copiilor la şcoală!

Aşadar, situaţia este următoarea:

  1. Ce am strâns

Am primit donaţii de sume cuprinse între 50 lei şi 1500 lei. Nu aşa de multe cât aş fi dorit. Şi nu de la cei ce m-au asigurat, în urma sutelor de mesaje private trimise pe FB, că o vor face.

Două donaţii merită a fi menţionate în mod expres. O doamnă, jurist, din nordul ţării, a făcut donaţia de 1500 lei, dar a ţinut să rămână anonimă – tot respectul meu! O altă donaţie, de 400 euro, a venit de la români din Spania – vărs o lacrimă pentru un copil decedat de cancer, pentru care comunitatea de acolo strânsese banii.

Imediat ce Asociaţia Viaţa fără Violenţă, al cărui cont l-am utilizat pentru a primi donaţiile, îmi va pune la dispoziţie lista donatorilor, o voi face publică - UPDATE, 26 ian. 2016: această listă nu a mai venit, prin urmare nu ştiu cine sunt toţi donatorii şi nici ce sumă a fost strânsă. Cert este că din toţi banii donaţi şi avansaţi de mine, 4500 lei au fost restituiţi de asociaţie. În prezent nu mai am nicio colaborare cu aceasta.

  1. Ce am dat

Am avut de ales între a da bani şi a cumpăra rechizite. Am decis să trimitem bani în plic, câte 100 lei de copil, având în vedere că solicitările au venit din diferite părţi ale ţării şi pentru a scuti cheltuieli de expediţie.

O absolventă de drept şi un prieten de pe FB au dat personal ghiozdan cu rechizite persoanelor indicate de mine. Eu am dat personal bani la Buzău. În rest am trimis prin poştă sau direct în contul bancar. Îi mulţumesc fratelui meu Ionuţ care s-a deplasat la poştă sau bancă pentru a face fiecare donaţie.

  1. Cui am dat

Am trimis banii, de regulă, profesorilor pentru a cumpăra cele necesare copiilor sau a le inmana parintilor. Am ajutat în total 71 de copii care au primit câte 100 lei. Mai jos câteva mărturii reţinute:

Pe 9 sept mă contactează CG, învăţătoare în Sireţel jud IS, un sat unde marea majoritate isi castiga existenta din comercializarea lemnelor si a buretilor. „Toţi copiii sunt în nevoie, dar şi 200 lei i-ar ajuta” îmi spune doamna. Pe 15 sept a primit bănuţii prin poştă.

EG, profesoara din com. Osesti, jud. VS, solicită ajutor pentru doi elevi: un baiat in clasa a VII ai carui parinti nu lucreaza, se descurca doar cu ajutorul social si alocatia copiilor; si o fata cu mama bolnava, divortata. Profesoara ajuta ea insasi o fosta eleva, careia ii plateste caminul la liceu in oras. Banii au fost trimisi celor doua mame ale copiilor pe 14 sept, prin postă. Pe 29 sept mi-a trimis poze de pe bonurile fiscale si cu copiii ţinând în mână cărţile cumpărate.

Din satul Plopi, comuna Beuca ,Teleorman, mi-a scris MM despre trei copii. Provin din familii foarte sarace, fiecare avand alti doi frati la scoala, toti sunt elevi buni. Unui frate mai mare, din clasa doamnei, i-a cumparat ea insasi rechizite in acesti ani, iar cu ajutorul celorlalti elevi ghiozdan si hainute. Au primit banii de la noi şi au pomenit de această donaţie unei echipe de televiziune care au venit la şcoală în prima zi. Pe 28 sept am primit poza cu cei trei copii.

Profesoara TP din Bucuresti solicita ajutor pentru o fetita din clasa a treia, crescuta doar de mama. Eleva primeste banutii prin posta.

Profesoara CSI povesteste de o elevă in clasa a X-a la Liceul pedagogic din Barlad are rezultate bune la școală și o situație materiala modestă. Este crescută doar de mamă și aceasta locuiește la țară, la 30 km de Barlad. Nu are nicio sursa de venit si totuși face eforturi foarte mari pentru a putea plăti chirie, haine, hrana pentru aceasta fetiță. Cu o mica întârziere, pe 28 sept eleva a primit banii.

În aceeaşi zi mă contactează profesoara SM care îmi spune de doamna Bors Mihaela Mariana din Brasov ce are patru copii, dintre care doi sunt elevi in clasa a treia şi a patra. Pe 10 sept absolventa de Drept de la Tm, Amina se oferă să trimite bani. O pun în legătură cu Mihaela şi pe 16 sept ea primeşte un pachet cu un cadou şi 300 lei pentru copii donaţi de Amina. Pe 12 sept doamna profesoaă revine şi mă roagă să mai ajutăm o familie a doamnei Florea Vasilica, cu un copil în clasa întîi şi altul într-a zecea. Le trimitem şi lor banii.

MMD, învăţătoare la scoala din Comuna Lungesti, Jud. Valcea, îmi spune de un copil isteţ care a terminat clasa I, mama a plecat de acasa acum o luna si l-a lasat cu un frate mai mare si tatal care este fara serviciu. Preotul din sat mai ajuta 5 copii din acea clasă. Pe 15 sept doamna îmi trimite o poză şi mesajul Multumim din suflet pentru ajutor! Tatal baietelului a si plans cand a primit banii...

Pe 10 sept profesorul OM de la scoala din Sinandrei, județul Timis, îmi aduce la cunoştinţă situaţia a doi copii din clasa a treia. Pe alţi patru copii din familii fără posibilităţi îi vor ajuta părinţii de la clasă. În aceeaşi seară îi virez pe card 200 lei. Pe 29 sept mi-a trimis o copie de pe factura.

TC, profesor de sprijin în Rășinari Județul Sibiu, solicită ajutor pentru o fetiţă din clasa a treia. Nu vrea să trimitem bani, ca părinţii să nu îi cheltuie pe altceva. Pe 12 sept o pun în legătură cu Viorel, un vechi amic de pe FB. El cumpără cele necesare din banii lui şi trimite doamnei profesoare prin maxi-taxi. Pe 16 sept doamna ne trimite o poză şi un mesaj: “Ghiozdanul a fost primit cu lacrimi de bucurie și cu multe multumiri. Vă mulţumesc pentru gest, nu mă aşteptam”.

Diriginta EP de la o şcoală din Caracal solicăt ajutor pentru doi copii. Fetita provine dintr-o familie cu cinci copii, care, in ciuda neajunsirilor materiale (parintii nu au loc de munca stabil, tatal munceste cu ziua), reuseste sa se afirme prin rezultatele deosebite la invatatura si sa-i urmeze sorei sale, olimpica nationala la istorie. Baietelul, abandonat de mama si crescut de o bunica foarte bolnava si de tatal care abia reuseste sa asigure hrana zilnica (tot muncitor cu ziua), este nevoit sa faca naveta la scoala unde invata, fiindu-i necesari si bani de navetao fetiţă şi un băiat din clasa a şaptea. A doua zi banii erau în cont.

În aceeaşi zi imi scrie SA. invatoare in com. Vladaia din jud. MH, la doua clase, a treia şi a patra. De multe ori ea insasi cumpara copiilor pixuri, coli, culori, caiete. Din 17 elevi dintr-o clasa are 10 copii fara niciun alt venit in afara de ajutorul social si alocatii. „Cateva caiete de dictando, matematica, coli,creioane, culori, stilouri ar fi binevenite!” Trimit 500 lei. Pe 15 sept primesc o poza cu copii şi una de pe bonuri fiscal, insoţite de următorul mesaj: “Am utilizat suma de 192 lei din cei 500 pentru a achizitiona o parte din rechizitele necesare elevilor mei. Nu le-am dat bani deoarece parintii nu ii cheltuiesc in beneficiul copiilor, din pacate, iar copiii sunt prea mici. Urmeaza sa cumpar inca o serie de rechizite, din restul banilor, si pentru alti copii din clasele primare, care au posibilitati foarte reduse si mi-au fost astazi numiti de catre invatatoarele lor”.

Apoi mă contacteaz DGM, din judetul Galati sat Plesa com. Beresti Meris care solicită ajutor pentru patru copii din care să compere câte un ghiozdan, caiete, trusa geometrica, penar. Pe 15 sept imi comunică primirea banilor şi eu că aştept o poză cu copiii iar pe 28 sept primesc poza cu elevii şi cele cumpărate, plus rugămintea de a fi de acord ca din banii rămaşi să se cumpere o hăinuţă pentru unul dintre ei.

Înainte mi-a dat mesaj NT care are o eleva in mediul urban, clasa a treia, fără tată, mama decazută din drepturile părinteşti, o creste o bunica semianalfabeta. Fata a luat mentiune pe judet la o olimpiada de lb romana. Trimit banii prin posta si pe 15 sept sunt la destinatie. Doamna se declara surprinsă foarte plăcut de gest.

DBH e educatoare la o grădiniţă din satul Orăşeni Deal, jud. BT. E satul în care s-a născut şi a copilărit tatăl meu, decedat acum doi ani. Orice ajutor e binevenit, primăria nu le-a dat nimic anul acesta. Trimit din banii mei personali 500 lei prin poştă. Pe 14 sept. banii sunt la destinaţie iar pe 30 sept primesc poze cu grăniţa şi copiii.

EB e invatatoare la o scoală din Poienesti, Vaslui. La clasa intâi are un elev operat de trei ori, provenit dintr-o familie care locuieşte într-o casă fără curent electric, tatăl e în străinătate la muncă, mama se ocupă de cei doi copii gemeni. Pe 15 sept mama celor doi gemeni au primit bănuţii prin posta.

Profesoara IL provine dintr-o familie de patru copii, din care doi cu probleme de sănătate. Mi-a scris de sora ei, elevă în clasa a şasea din Bivolari, jud Is, care ar trebui ajutată. Ea nu o poate face, fiind nevoită să contribuie cu bani proprii pentru amenajarea sălii de clasă pentru elevii săi. În aceeaşi seară banii au fost viraţi în cont.

Pe 11 sept mă caută un prieten de pe FB, LT pentru a face o donaţie de 400 euro din partea grupului de FB al români din Spania. Anul trecut el persona a facut un drum special in Romania si a ales la nimereala 8 familii sarace carora le-a dus pachete cu alimente. A ţinut să fac menţiune că aceşti bani au fost adunaţi acum un an jumate pentru o fetița bolnavă, Alma Georgescu, care a mers în Spania la spital pentru niste teste medicale; era nevoie de 6.700 € si dupa ce au adunat toti banii, spitalul a luat doar 3.000 pentru ca nu mai erau speranțe pentru copila; ea a murit, iar banii au fost păstraţi pentru campanii de acest gen. Banii au sosit pe 14 sept. Eu vă mulţumesc vouă, români adevăraţi!

Profesoara AN din Caracal cere ajutor pentru o fetita din clasa a treia care provine dintr-o familie de romi, copil bun, dar nu are posibilitati materiale. In situatia ei mai sunt in clasa inca 3 elevi din care o fetita vine dintr-o familie cu 9 copii. Expediez banii prin mandat postal şi primesc următorul mesaj pe 20 sept: “Cu inimioare tremurande de emotie elevii clasei aIII-a va multumesc pentru ajutorul dat colegilor lor. Ii sustinem si noi cum putem. Gestul dumneavoastra ne-a impresionat pe toti.....copii, invatatoare, parinti, bunici.”

DD, profesoara la o scoala cu multi copii de etnie rromă, ma anunţă de o familie din Teleorman, Tătăraşi, cu 5 copii, dintre care 4 sunt elevi. Casa le-a loc foc în vară şi mama a murit. Am trimis banii pe 14 sept. Doamna a spus un cuvânt de mulţumire şi poze cu cele cumpărate pe contul ei de FB, la o postare din 22 sept.

EI e invatatoare la Corbu Vechi, in jud. Braila. Solicita ajutor pentru doi copii, un băiat în clasa a treia și o fata în clasa a opta; au fost părăsiți de mamă și au rămas în grija tatălui care însă i-a lăsat mai mult în grija bunicilor; dar acum bunica lor e grav bolnavă și nu a putut să le mai achizitione nimic. Primeşte banii în cont şi pe 14 sept primesc o poză cu cei doi fraţi.

În aceeaşi zi, pe 11 sept., mă deplasez personal în Buzău şi, la recomandarea profesoarei AT, înmânez personal un plic cu 100 lei unei fetiţe din Buzău, olimpică, care provine dintr-o familie cu patru copii. RA, profesor coordonator de structura scolara, in mediul rural, judetul Buzau, localitatea Scurtesti invoca nevoia de a ajuta trei elevi din comună, o fetiţă f.bună la învăţătură şi doi copii cu situaţie materială precară. Fiind în zonă, mă deplasez la şcoală şi ajut copiii cărăra le distribui şi manualul „Unde-i lege nu-i tocmeală”. În aceaşi zi doi copii din Neagra Şarului, jud. SV, primesc şi ei câte 50 lei, înmânaţi personal de fratele meu, Ionuţ, din Vatra-Dornei.

Pe 12 septembrie mă contactează CB, profesor la o scoala gimnaziala din Resita. Solicită un ajutor pentru un copil din clasa a sasea cu probleme de sanatate (ochelarii i-a cumparat doamna profesor anul trecut), crescut doar de tată, care în iunie era şomer, şi de bunica paternă. În ciuda problemelor, e un băiat isteţ care are note bunicele. Am trimis 100 lei pe card şi pe 16 sept doamna era deja la cumpărături.

O studentă la Drept, EB care locuieşte în com. Broşteni din jud.SV mi-a vorbit de o familie din satul Holda: 4 copii, două fete si doi baieti, orfani de tata. Baiatul cel mare lucreaza la un gater din zona, iar baiatul cel mic, student la Universitatea din Suceava in anul 2. Acesta, in urma unui accident la scoala a stat o saptamana in coma si de atunci este paralizat pe partea stanga. Plata caminului si a mesei este asigurată de părinţii studentei. Fetele sunt in clasa a 11-a, respectiv a 4-a la scoala din Brosteni. Mama lor nu lucreaza din motive de sanatate, motiv pentru care traiesc doar din ajutor social, alocatii si pensia de urmas a baiatului mai mic. M-a rugat să o ajutăm macar pe cea mica, care are mare nevoie de rechizite si haine pentru scoala. I-am trimis banii în cont şi pe 22 sept.a confirmat primirea. Mi-a trimis o poză cu cei patru copii.

În aceeaşi zi NV solicită ajutor pentru o fetiţă de 9 ani cu mari probleme de sanatate si parinti despartiti din Vanatorii Mici ,Giurgiu. Banii au fost trimişi doamnei profesoare. Au ajuns la ea pe 27 sept.

Pe 13 sept CMB, profesoară de la o şcoală din Băceşti, jud. VS, solicită ajutor pentru o fetiţă şi un băieţei din clasa a şaptea, buni la învăţătură, cu parintii fără loc de munca, care traiesc din ajutorul social. După ce am trimis banii pe card, mi-a spus că la sugestia doamnei director a cumpărat rechizite pentru toţi cei 17 copii din clasă: „Au primit cate 2 caiete matematica ,5 caiete dictando, caiet geografie , caiet biologie , trusa geometrica , pix , si pt a ne incadra in bani am luat si un top de hartie fiind necesar pt ora de desen si 6 cutii acuarele, cate una la banca.!!!”. Doamna mi-a trimis copii de pe bonurile fiscale şi poze cu copiii.

Pe 14 sept, cu AM mă întâlnesc personal în Bucureşti. E profesoara in cadrul programului Teach for Romania si predă in Fundeni, judetul Calarasi. Primeşte 200 lei de la mine pentru văruit clasa.

  1. Ce mai e de făcut

Am mai primit mesaje de la profesori care doresc ajutor. Bănuţii strâşi în campanie s-au terminat.

RDI este profesor la Școala Gimnazială Răcăciuni. Pentru ore foloseşte laptopul personal ca elevii să vadă imaginile necesare. Acum au nevoie de un retroproiector – asta ar ajuta 150 copii. În școlile din Bacău majoritatea claselor au acest dispozitiv datorită contribuției părinților, dar la ţară nu se poate pretinde un asemenea ajutor.

SG e profesoară în Târgovişte. Predă engleza în particular unei eleve în clasa a 12-a, crescută din pensia bunicii. Mama fetei e in Italia, tatăl e necunoscut. Eleva ar vrea să facă medicina, dar are nevoie de ajutor bănesc.

BI este profesor la o scoala din Petrestii de Jos, jud. CJ. Sunt multi copii de etnie roma foarte saraci care vin la scoala pentru corn si lapte. Primaria si niste firme ii mai ajută de sărbători. Cam 25-30 au situatie materiala foarte grea. Un trening pentru copii costa intre 32-40 ron si ghete 40 ron.

GD e cadru didactic la scoala gimnaziala din Plataresti, Județul Calarasi. Are in clasa doi frați foarte buni la învățătură, cu tatăl în închisoare și mama casnica.

TL e profesoară la scoala Clipicesti, judetul VN. Sunt multi copii saraci, proveniti din familii dezorganizate, cu parinti plecati in lume si lasati la bunici, sau cu parinti care isi ineaca necazul in bautura, copii pentru care cornul si laptele reprezinta poate masa zilnica. Multi se vad nevoiti sa abandoneze scoala dupa ce termina clasa a VIII-a, din cauza ca nu isi permit naveta catre un liceu. Sunt copii purtati de parinti de la o scoala la alta precum un sac de cartofi, dupa cum se cearta sau se bat intre ei si se despart. Singurii care au de suferiti sunt copii pentru care orice lucru primit e un motiv de bucurie.

SP solicită ajutor pentru copiii din Scoreiu ca sa aiba propria lor biblioteca in sat.

RAM este profesor pentru invatamantul prescolar la Gradinita Raducaneni, judetul Iasi. Acolo sunt foarte multi copii ce provin din familii defavorizate care ar avea nevoie de rechizite, hainute si incaltaminte. In fiecare ea incearca sa fac lista de rechizite si materiale necesare, cat si auxiliare cat mai economic posibil si de multe ori mai pune si bani din salariu astfel incat sa poata desfasura activitatile.

RP e invatatoare la clasa a doua la o scoala în Bucuresti si are o clasa cu un elev care are doar un parinte care îl îngrijeste (un părinte este decedat, altul este pe punctul de a fi dat afară din casa). Mai are multe alte cazuri sociale în clasă.

DMM are in clasa mai multi copii cu probleme materiale insa pentru inceputul anului le-a cumparat ea cele necesare. Asteapta un ajutor de sarbatorile de iarna.

GLL e profesor la invatamantul primar la o scoala din Bradu, jud.Arges; ar dori un sprijin pentru clasa I, un videoproiector. De-a lungul anilor a procurat un TV, un DVD, un radiocasetofon cu CD - in rate cu ajutorul parintilor, iar PC-ul si imprimanta sunt bunuri personale ale profesoarei.

DM de la Colegiul Tehnic din Bacau va propune pe parcursul acestui an un elev care are nevoie de sprijin.

NV din Vânătorii Mici are nevoie de o imprimanta, chiar si ,,mai obosita", care e data la casare de vreo institutie.

12021926_10153580714524857_919281459_n.jpg]12015169_1651016555114155_567428183127261385_o.jpg]12026473_1660559280827238_1577266995_n.jpg]12030763_1660559277493905_1157849163_n.jpg]12041780_1683383365225846_1058100253_n.jpg]12048982_759524767487371_1989328629_n.jpg]12068041_420416878167079_1842202313_n.jpg]12071904_909853075718394_114309327_n.jpg]12087333_965167366884421_1380053404_n.jpg]