VedemJust - invata legea

Colectia `Opinii Juridice`

Publicat pe data de 30.10.2010

opinii-juridice-cd-2010.jpg ] opinii-juridice-an-2010.jpg]Ani de zile, am incercat prin postarile pe care le-am facut initial pe Juridice.ro si apoi pe [blogul personal] sa vorbesc despre justitie si judecatori, sa fac analize si studii despre sistemul juridic. Am expus pareri critice si deseori chiar curajoase despre modul de organizare si functionare a sistemului juridic, despre imixtiunile politicului in justitie, despre presiunile asupra judecatorilor, despre manipularea opiniei publice cu privire la mersul justitiei. Am fost printre primii magistrati care si-au asumat public astfel de pozitii prin care am dorit sa contribuim la raspandirea in randul cetatenilor a unor concepte precum *stat de drept*, *independenta justitiei*, *rolul judecatorilor intr-o societate democratica*, *integritate judiciara*.

In felul acesta pot spune ca am contribuit si eu, si noi, la transparenta justitiei, la apropierea ei de cetatean, la responsabilizarea judecatorilor, la echilibrarea in cadrul sistemului a celor doua atribute de autoritate/putere publica si serviciu public. Astfel am inteles sa imi exercit dreptul la exprimare, cu rezervele impuse insa de calitatea de judecator. Mai mult, astfel am inteles sa imi indeplinesc obligatia impusa de statut pentru a promova statul de drept si a apara drepturile omului.

Cele mai interesante postari sunt fost adunate acum intr-o carte, care va fi lansata in curand. Alaturi de opiniile mele, vor fi publicate in print si opiniile bunului meu prieten, judecatorul Adrian Neacsu. Asadar, site-ul publicistic Juridice.ro si editura Universul Juridic anunta lansarea primelor volume din noua colectie intitulata ***Opinii Juridice***:

- Cristi Danilet: Justitia in opinii si analize

- Adrian Neacsu: Intre statul de criza si statul de drept

Cuvantul introductiv ii apartine lui Andrei Savescu, coordonator content la Juridice.ro. Multumim Andrei, multumim dir. editurii Nicolae Cristea.