VedemJust - invata legea

Coruptia judiciara (3): ce nu este coruptie

Publicat pe data de 12.01.2008

mita.jpgCe nu este corupţia[[1]]

a. Bacsis: in cazul anumitor profesii liberale, in particular cele prin care se presteaza servicii direct clientilor (taximetristi, ospatari, frizeri etc) s-a incetatenit o cutuma: clientii platesc un surplus pentru serviciile prestate, in semn de multumire fata de calitatea serviciului. Desi practicienii in cauza pot abuza de aceasta cutuma favorabila, ea nu constituie coruptie.

b. Abuz administrativ Situatia in care un functionar public, oficial sau demnitar abuzeaza de functia detinuta impotriva intereselor unei persoane fara ca fapta sa sa aiba drept mobil obtinerea de beneficii personale nu constituie coruptie, ci abuz contra intereselor persoanei. Numai abuzurile avand ca mobil satisfacerea unor interese personale constituie fapte de coruptie. Sanctiunea legala pentru o fapta de coruptie este penala (inchisoare) si atrage pierderea unor drepturi civile, iar pentru neglijenta in serviciu sanctiunea legala este administrativa (avertizare, diminuarea salariului, suspendarea din functie etc).

c. Neglijenta Situatia in care un functionar public, oficial sau demnitar neglijeaza sarcinile de serviciu, prejudiciind o persoana, fara ca fapta acestuia sa aiba drept mobil obtinerea de beneficii personale nu constituie coruptie, ci neglijenta sau incapacitate administrativa. Numai acele acte de neglijenta care au ca mobil satisfacerea unor interese private constituie fapte de coruptie. Sanctiunea legala pentru o fapta de coruptie este penala (inchisoare) si atrage pierderea unor drepturi civile, iar pentru neglijenta in serviciu sanctiunea legala este administrativa (avertizare, diminuarea salariului, suspendarea din functie etc).

d. Eroare in actul de justitie Daca un act de natura jurisdicţionala al unui procuror sau judecator este greşit sau ilegal, eroarea judiciara poate fi indreptata prin caile de atac. Eroare nu poate fi considerata un act de coruptie decat daca sunt indicii conform carora solutia eronata a fost motivata de obtinerea de beneficii personale de catre magistratul in cauza. Exercitarea funcţiei cu rea-credinta, daca fapta nu constituie infractiune, constituie abatere disciplinara (art.99 lit. h din Legea nr. 303 din 2004).

e. Incompetenta Situatia in care un functionar public, oficial sau demnitar ocupa pozitii pentru care sunt subcalificati si nu isi pot aduce la indeplinire obligatiile – sarcinile conform cerintelor de competenta si profesionalism, reprezinta rezultatul incompetentei si nu rezultatul faptei de coruptie. Esecul de a indeplini sarcinile datorita incompetentei nu constituie fapta de coruptie (ca rezultat al unui interes ascuns) sau abuz (ca rezultat al relei vointe). Sanctiunea legala pentru o fapta de coruptie este penala, iar pentru incompetenta este administrativa.


[[1]] Extras din materialele campaniei naţionale *Nu da spaga* (2004). A se vedea www.nudaspaga.ro.