VedemJust - invata legea

Coruptia judiciara-Bilant DNA 2007 (2)

Publicat pe data de 26.02.2008

ciocan-cu-bani.jpgIata datele din Raportul DNA cu privire la rechizitoriile intocmite in 2007 contra celor care activeaza in sistemul juridic:

**10.2. Anexa nr. 2 - Cauze importante solutionate prin rechizitoriu (exemple)

La data de 25 ianuarie 2007, prin rechizitoriul nr. 122/P/2006 al Sectiei de combatere a coruptiei, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor C. I. si I. M. , pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prevazute de art. 254 alin. (1) C. pen. raportat la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 si a infractiunii de dare de mita, prevazute de art. 255 alin. (1) C. pen. raportat la art. 7 alin. (2) din Legea nr. 78/2000.

In fapt, s-a retinut ca, in perioada mai - august 2006, inculpatul C. I., in calitate de procuror la Sectia de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe fondul desfasurarii cercetarilor penale in dosarul nr. 402/P/2006, a pretins si primit, de la inculpata I. M., foloase in suma totala de aproximativ 10.000 euro, in scopul punerii sub invinuire a omului de afaceri P. A. (pentru savarsirea unor infractiuni de natura economica) si adoptarii solutiei de declinare a competenteicauzei in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie.

Ambii inculpati au fost retinuti pe o durata de 24 ore, iar Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a luat fata de acestia masura arestarii preventive pe o perioada de 29 zile. Cu ocazia judecarii recursurile formulate de inculpati, completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus, fata de C. I. si I. M., obligarea de a nu parasi tara iar, ulterior, aceasta masura a fost prelungita succesiv de catre instanta. Dosarul a fost trimis Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru judecarea cauzei.

*

Prin rechizitoriul nr. 167/P/2006 din 14 iunie 2007 al Sectiei de combatere a coruptiei, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului J.D. ,pentru savarsirea infractiunii de luare de mita (in forma continuata), prevazute de art. 254 alin. (1) C. pen. raportat la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen., precum si pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. (2) si art. 33 lit. a) C. pen. Prin acelasi rechizitoriu s-a mai dispus trimiterea in judecata a inculpatilor M. P. C. (pentru complicitate la infractiunea de luare de mita, prevazute de art. 26 raportat la art. 254 alin. 1 C. pen. si la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit. b C. pen.), D. G. (pentru complicitate la infractiunea de luare de mita, prevazute de art. 26 raportat la art. 254 alin. 1 C. pen. si la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 33 lit. a C. pen.) si L. L. (pentru complicitate la infractiunea de luare de mita, prevazute de art. 26 raportat la art. 254 alin. 1 C. pen. si art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000). In fapt, s-a retinut ca, in perioada 2005-2006, inculpatul J. D., subcomisar de politie in cadrul Serviciului Independent de Informatii si Protectie Interna Prahova al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, a pretins, in patru randuri, sume cuprinse intre 5.000 euro si 30.000 euro, primind (cu complicitatea inculpatilor D.G., M.P.C. si L.L.) suma totala de 33.000 euro si 900 lei, de la martorii C.N., I.I.A., T.R. si I.N., pentru a nu isi indeplini indatoririle de serviciu, si anume, pentru a nu intocmi note informative referitoare la posibilele activitati infractionale despre care luase cunostinta. Inculpatul J.D., in aceeasi perioada, a prezentat celor patru martori, mai sus-mentionati, inscrisuri care contineau informatii ce nu erau destinate publicitatii si pe care le-a obtinut prin accesarea bazelor de date ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative. In cursul urmaririi penale, inculpatii M.P.C., D.G. si J.D. au fost retinuti pe o durata de 24 ore. Inculpatul J.D. a fost arestat preventiv de catre instanta, iar, fata de inculpatii M.P.C. si D.G., procurorii au dispus inlocuirea masurii retinerii cu obligarea de a nu parasi tara. Aceeasi masura preventiva a fost luata si fata de inculpatul L.L. Procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii, constand in instituirea sechestrului asupra unor bunuri apartinand inculpatului J.D.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Prahova pentru judecarea cauzei.

* Prin rechizitoriul nr. 166/P/2007 din 18 decembrie 2007 al Sectiei de combatere a coruptiei, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor N. D. (pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prevazute de art. 254 alin. 1 C. pen. raportat la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000), D. G. si L. M. (pentru complicitate la aceeasi infractiune, prevazuta de art. 26 raportat la art. 254 alin. 1 C. pen. si la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000). Inculpatul N. D., in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova (avand gradul profesional de procuror de parchet de pe langa curte de apel), pe fondul instrumentarii dosarului penal nr. 779/P/2007, a pretins, la inceputul lunii octombrie 2007, de la denuntatorul M.C.C. (persoana vatamata in respectiva cauza), prin intermediul inculpatelor D.G. (grefier sef sectie la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti) si L.M. (director general la o societate comerciala privata din Ploiesti), un folos reprezentand o suma de bani, care initial nu a fost particularizata in privinta cuantumului, iar la 17 octombrie 2007 a primit, prin intermediul acelorasi doua complice, suma de 17.000 lei de la M.C C., in scopul redactarii si trimiterii catre denuntator a unei comunicari din partea Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova, privind stadiul cercetarilor efectuate in dosarul mai sus-aratat, precum si pentru a-si exercita prerogativele de efectuare a instructiei penale, astfel incat rezultatul anchetei sa fie favorabil denuntatorului.

Inculpatul N.D. a fost retinut pe o durata de 24 ore, fiind apoi arestat preventiv, pe o perioada de 29 zile, de catre Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie iar, ulterior, completul de 9 judecatori al aceleiasi instante a admis recursul inculpatului si a dispus cercetarea in stare de libertate a acestuia.

In cursul urmaririi penale, fata de inculpatele D.G. si L.M. s-a luat masura obligarii de a nu parasi tara.

A fost sesizata Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru judecarea cauzei. * Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, prin rechizitoriul nr. 231/P/2006 din 1 noiembrie 2007, a dispus trimiterea in judecata a inculpatei M.E.L. (judecator la Tribunalul Gorj), pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii, prevazute de art. 17 lit. c) din Legea nr. 78/2000 combinat cu art. 292 C. pen. si art. 36 din Legea nr. 115/1996.

In fapt, inculpata M.E.L., judecator la Tribunalul Gorj, la data de 4 mai 2005, a dat o declaratie de avere incompleta, care a fost depusa la Consiliul Superior al Magistraturii, in care nu au fost trecute imobilele achizitionate printr-un contract autentic de vanzare-cumparare, precum si intreaga suprafata a imobilului construit. Cauza a fost trimisa Curtii de Apel Craiova, pentru judecare.

* La data de 10 mai 2007, prin rechizitoriul nr. 5/P/2006 al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor gl. mr. (rez.) S. O. si col. (rez.) D. G., foste cadre ale Serviciului Roman de Informatii, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta. In perioada 1999 - 2006, cei doi inculpati au pretins si primit sume importante de bani si bunuri materiale, in valoare totala de 500.000 lei, pentru a acorda „protectie" unor subordonati si pentru a sprijini oameni de afaceri in activitati comerciale. De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului D.E., fost consilier prezidential, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, prevazute de art. 257 C. pen. raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, intrucat, impreuna cu col. (rez.) D.G., a pretins sume mari de bani de la martorul denuntator M. F., pentru a interveni in favoarea acestuia la ministrul justitiei si la procurorul general, in vederea obtinerii unei solutii favorabile intr-o cauza penala in care acesta era cercetat la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova.

Prin acelasi rechizitoriu s-a mai dispus trimiterea in judecata a inculpatului G.A.T. , administrator si asociat al S.C. „Midocar" S.R.L. Bucuresti, care i-a pus la dispozitie (cu titlu de folosinta gratuita pe timp de 4 ani), inculpatului gl. mr. S.O. un autoturism nou, comanda speciala, marca VW, bun ce apartinea acestei societati comerciale, retinandu-se ca, in acest mod, inculpatul a gestionat cu rea-credinta bunurile din patrimonial unitatii respective.

Dosarul a fost trimis Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru judecarea cauzei.

* Sectia de combatere a coruptiei, prin rechizitoriul nr. 18/P/2007 din 21 mai 2007, a dispus trimiterea in judecata a inculpatei B.D.F., pentru savarsirea a doua infractiuni de trafic de influenta (dintre care una in forma continuata), prevazute de art. 257 C. pen. raportat la art. 6 si art. 7 alin. (3) din Legea nr. 78/2000 si de art. 257 C. pen. raportat la art. 6 si art. 7 alin. (3) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. (2) si art. 33 lit. a) C. pen.

In fapt, s-a retinut ca inculpata B.D.F., procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Giurgiu, a pretins si primit, in vara anului 2005, suma de 2.000 lei de la D.D., pentru a interveni la judecatori din cadrul Judecatoriei si Tribunalului Giurgiu, in vederea solutionarii favorabile a dosarului nr. 4479/2005 iar, in perioada mai - octombrie 2006, aceeasi inculpata a pretins si primit, in mod repetat, diferite produse alimentare de la M.P. si M.M., pentru a interveni la prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Giurgiu, in vederea solutionarii favorabile a unui doar penal.

Dosarul a fost trimis Curtii de Apel Bucuresti, pentru judecarea cauzei.

* Prin rechizitoriul nr. 152/P/2007 din 28 septembrie 2007 al Sectiei de combatere a coruptiei, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului B.I. , pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prevazute de art. 254 alin. (2) C. pen. raportat la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 78/2000.

In fapt, s-a retinut ca inculpatul, in calitate de ofiter de politie (cu gradul profesional de comisar sef), detinand functia de sef al Sectiei Regionale de Politie Transporturi Constanta, pe fondul desfasurarii procedurii administrative de cercetare disciplinara a denuntatorului F. A., comisar la aceeasi unitate de politie, a pretins acestuia, la data de 3 septembrie 2007, o suma de bani care, initial, nu a fost particularizata explicit iar, la data de 5 septembrie 2007, folosul pretins a fost individualizat la suma de 1.000 euro sau 1.000 USD, pentru ca, in ziua de 6 septembrie 2007, inculpatul sa pretinda suma de 1.000 euro, pe care a si primit-o, in scopul de a-i facilita denuntatorului aplicarea unei sanctiuni disciplinare favorabile (constand in amanarea promovarii in gradul profesional sau in functii superioare, pe o perioada de un an).

In cursul urmaririi penale, inculpatul a fost retinut pe o durata de 24 ore, dupa care instanta a luat fata de acesta masura arestarii preventive.

Dosarul a fost trimis Curtii de Apel Constanta, pentru judecarea cauzei.

* Serviciul teritorial Alba Iulia, prin rechizitoriul nr. 31/P/2006 din 23 februarie 2007, a dispus trimiterea in judecata a inculpatului D.N. , ofiter de politie judiciara la Serviciul Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, prevazuta de art. 257 C. pen. raportat la art. 7 alin. (3) din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen. (7 acte materiale).

In fapt, s-a retinut ca, in perioada mai 2005 - mai 2006, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul D.N. a pretins si a primit de la numita T.M.E. suma totala de 3.500 euro pentru sine, facand-o sa inteleaga ca are influenta, atat personal, cat si prin relatia sa, cu seful Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu, sa determine transferul sotului denuntatoarei din arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Mures in arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu, unde aceasta urma sa beneficieze de un regim preferential pe durata executarii pedepsei, iar luarea contactului si comunicarea cu aceasta avea sa fie mai facila.

* La data de 28 decembrie 2007, prin rechizitoriul nr. 42/P/2007 al Serviciului teritorial Bacau, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor S. T. (lichidator judiciar in cadrul Lichidator Group S.P.R.L. Targu Neamt), pentru comiterea infractiunii de luare de mita, prevazuta de art. 254 alin. (1) C. pen. cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000 si B. L. (consilier juridic si lichidator judiciar in cadrul Lichidator Group S.P.R.L. Targu Neamt), pentru complicitate la comiterea infractiunii de luare de mita, prevazuta de art. 26 C. pen. raportat la art. 254 alin. (1) C. pen. cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Ambii inculpati au fost retinuti pentru o perioada de 24 ore si arestati preventiv (S.T., in perioada 19 octombrie 2007 - 24 octombrie 2007 si 31 octombrie 2007 - 2 noiembrie. 2007, iar B.L., in perioada 31 octombrie 2007 - 2 noiembrie 2007).

S-a retinut in fapt ca, in cursul lunii august 2007, inculpatul S.T., in calitate de lichidator judiciar desemnat in dosarul Tribunalului Neamt cu nr. 746/F/2004 (numar nou 93/103/2004), in prezenta numitei B.L., consilier juridic in cadrul aceleiasi societati de lichidare, a pretins si a primit, in ziua de 18 octombrie 2007, de la denuntatorul U.L. suma de 3.000 euro, pentru a nu-si indeplini indatoririle privind valorificarea bunurilor S.C. „Luceafarul Urzica" S.R.L. Grumazesti, judetul Neamt, societate aflata in faliment, respectiv de a o „reprezenta" in fata instantei de judecata si pentru a nu demara procedura atragerii raspunderii personale a fostului administrator (denuntatorul), dupa ce insistase in mai multe randuri telefonic sa i se predea aceasta suma si dupa ce mai primise si sumele de 1.400 lei si 1.100 lei.

Transmiterea banilor s-a realizat cu complicitatea inculpatei B.L. care, in ziua de 18 octombrie 2007, a primit personal de la denuntator suma de 3.000 euro, a numarat-o, a intocmit un inscris intitulat „Declaratie", iar apoi a remis-o lui S.T.

* Prin rechizitoriul nr. 14/P/2007 din 7 martie 2007 al Serviciului teritorial Cluj, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului R.C.H. , (medic legist sef al Serviciului Judetean de Medicina Legala Bistrita-Nasaud) pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prevazuta de art. 254 alin. (1) si (2) C. pen. coroborat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, retinandu-se ca acesta, in data de 25 ianuarie 2007, a pretins suma de 500 euro de la numitul S.M. (care s-a autodenuntat), cu ocazia efectuarii unei examinari medico-legale asupra victimei unui accident rutier produs din culpa denuntatorului, conditionand de plata banilor eliberarea unui act medico-legal favorabil denuntatorului, in sensul nemajorarii termenului de ingrijiri medicale peste 60 de zile, inculpatul fiind prins in flagrant in data de 14 februarie 2007, in timp ce primea suma de 500 euro de la denuntator, pretinsa ca mita, si elibera actul medical pe care l-a conditionat de plata acesteia.

*

Serviciul teritorial Iasi, prin rechizitoriul nr. 47/P/2007 din 14 noiembrie 2007, a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor D.I., prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Murgeni, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, de instigare la fals intelectual, de uz de fals, de sustragere si de distrugere de inscrisuri, si C.C., seful Postului de Politie Berezeni, judetul Vaslui, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual. Cercetarile in cauza au fost efectuate in urma denuntului formulat de M.I. si au stabilit ca, in perioada 20 iunie - 12 iulie 2007, inculpatii D.I. si C.C. au efectuat o serie de activitati infractionale, ce au constat in distrugerea unor inscrisuri din dosarul penal nr. 494/P/2007 al Parchetului de pe langa Judecatoria Murgeni, in care fusese cercetat denuntatorul pentru conducere cu imbibatie alcoolica peste limita legala, inlocuirea lor cu unele intocmite de inculpatul C. C. si denuntator, din dispozitia inculpatului D. I., dar care contineau date nereale, pretinderea de catre inculpatul D. I. a sumei de 500 euro de la denuntator in ziua de 4 iulie 2007 si primirea, in ziua de 12 iulie 2007, de catre D. I. de la denuntator a sumei de 1.600 lei in sediul Parchetului de pe langa Judecatoria Murgeni. Aceste infractiuni au fost savarsite in scopul de a justifica solutia de scoatere de sub urmarire penala si sanctionare administrativa a denuntatorului, adoptata de inculpatul D.I. la 20 iunie 2007 printr-o ordonanta prin care s-a facut aplicarea dispozitiilor art. 181 C. pen. si art. 10 lit. b1 C. pr. pen., in sensul de a denatura situatia de fapt cu privire la ora producerii unui eveniment rutier de catre denuntator, astfel incat perioada de timp pana la recoltarea probelor biologice de la denuntator sa fie mai scurta si sa nu conduca la calcularea retroactiva a alcoolemiei, fapt ce ar fi condus la stabilirea unei imbibatii alcoolice in sange mai ridicate si ar fi impus redeschiderea urmaririi penale fata de denuntatorul M.I.

*

La data de 9 februarie 2007, prin rechizitoriul nr. 5/P/2007, Serviciul teritorial Oradea, a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor S. G. C. , lichidator judiciar (pentru savarsirea a doua infractiuni de luare de mita) si G. N. , consilier la Serviciul finante din cadrul Primariei Oradea (pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita).

Din cercetarile efectuate s-a stabilit ca, in luna decembrie 2006, inculpatul S. G. C., in calitate de lichidator judiciar desemnat pentru dizolvarea S.C. „Horticola" S.A. Biharia, a pretins peste 16.000 euro de la o persoana denuntatoare si de la inculpatul G. N., pentru a le vinde acestora active apartinand societatii in dizolvare S.C. „Horticola" S.A. Biharia. In data de 26 ianuarie 2007 s-a realizat prinderea in flagrant delict a inculpatului S. G. C., in timp ce, in complicitate cu inculpatul G. N., a primit de la persoana denuntatoare suma de 45.000 lei.

*

Prin rechizitoriul nr. 7/P/2007 din 21 mai 2007 al Serviciului teritorial Targu Mures, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului H.I.P. pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 6 si art. 8 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 254 alin. (1) C. pen., cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen. si de de art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 257 alin. (1) C. pen., cu aplicarea art. 33 lit. a) C. pen.

In fapt, in sarcina inculpatului H.I.P. s-a retinut ca, in calitate de lichidator judiciar, in mod repetat si in realizarea aceleiasi rezolutiuni infractionale, promitand ca va ajuta S.C. „Taranul Dog Leo Import Export" S.R.L. Gherla, judetul Cluj, sa cumpere activul S.C."Alcomur"S. A. Targu Mures la un pret mult redus in raport cu valoarea reala a bunurilor, a pretins de la denuntatorul S.V.F., in luna septembrie 2004, suma de 100.000 lei si, ulterior, in luna septembrie 2005, suma de 80.000 lei, primind din acestia, in luna martie 2006, in doua transe, suma de 50.000 lei (art. 6 si art. 8 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 254 alin. 1 C. pen., cu aplicarea art. 41 alin. 2 C. pen.). In aceeasi calitate, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorului sindic de la Tribunalul Mures, a pretins de la denuntatorul S.V.F., in luna iunie 2006, suma de 50.000 lei, promitand ca va interveni la acesta si-l va determina sa solutioneze in favoarea S.C."Taranul Dog Leo Import Export"S.R.L. Gherla, judetul Cluj, cererea de reziliere a contractului de vanzare-cumparare, prin care societatea achizitionase activul S.C. "Alcomur" S.A. Targu Mures (art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 257 alin. 1 C. pen.).

In cauza, in cursul urmaririi penale, au fost luate masuri asiguratorii.