VedemJust - invata legea

De ce ma duc in P-ta Universitatii

Publicat pe data de 02.02.2008

victorie.pngMaine, daca nu e greva feroviara, voi fi in P-ta Universitatii, in Bucuresti. De ce ma duc acolo?

1. pentru ca insisi magistrati din Curtea Constitutionala au fost acuzati de colaborare cu Securitatea si ar fi trebuit lamurite mai intai aceste acuzatii si existenta profesionala a unor asemenea persoane atata timp in CC.

2. pentru ca cel putin un magistrat din CSM a dat note la Secu si a luat bani pentru aceasta si, nedandu-si demisia desi judecatori din 10 Tribunale din tara i-au cerut-o, fiind sprijinit de colegii din CSM si inalbit de decizia 51/2008, nu pot sa am incredere in CSM.

3. pentru ca am colegi judecatori si procurori care au fost au activat in securitate sau au fost colaboratori cu securitatea, incalcand atata timp drepturile omului, iar acum raman imaculati in sistem si se fac ca apara drepturile oamenilor care vin in fata lor.

4. pentru ca Avocatul Poporului spunea in urma cu un an ca nu e nimic in neregula cu legea (vezi concluziile sale in decizia 218/2007) dupa care brusc legea e un venin neconstitutional (vezi concluziile sale in decizia 51/2008), ceea ce ma face sa ma gandesc la o grava incompetenta sau, de ce nu, la anumite interese.

5. pentru ca CC a spus de 7 ori ca nu sut probleme cu legea, si acum a declarat-o TOATA neconstitutionala, fara a motiva aces lucru. Impredictibilittea activitatii CC a atins astfel apogeul, si cred ca nimeni dupa o astfel de decizie nu ar mai avea dreptul sa critice hotararile instantelor de judecata care nu bat unele cu altele.

6. pentru ca avem o clasa politica responsabila de promovarea unei legislatii neconstitutionale, si care trebuie impulsionata sa rezolve rapid situatia de a permite romanilor sa isi cunoasca tortionarii.

7. pentru ca avem o Constitutie care, cel putin in ceea ce priveste Justitia, schioapata rau: procurorii nu sunt independenti, CSM are un mandat prea lung, membrii CC sunt promovati doar politic.

Asadar, numai de principii e vorba. Nu e nimic antidemocratic, nimic antijuridic in manifestarea de maine. E pentru justitie independenta, stabilitate a raporturilor juridice, cunoasterea istoriei. Desigur, ma voi delimita de orice actiuni, lozinci, discursuri politice. Voi sustine ceea ce SoJust a solicitat in 2006: asanarea morala a justitiei romane.