VedemJust - invata legea

De Ziua Justitiei, vrem pastrarea MCV

Publicat pe data de 01.07.2012

themis.jpg]Ziua justiţiei ar trebui să fie un moment deosebit pentru cei care înfăptuiesc sau concură la înfăptuirea actului de justiţie. Cu regret spunem că ziua de 1 iulie nu găseşte azi justiţia din România în cele mai faste zile ale sale.

În ultimul an, justiţia s-a dovedit în mod cert pilon stabil al democraţiei româneşti. Ea a reuşit ca şi în ultimul an, marcat de dispute politice ce obturează realele probleme cu care se confruntă societatea românească, să se păstreze independentă.

Tocmai de aceea vrem să semnalăm gravele atentate la adresa justiţiei, menite – dacă vor avea succes – să submineze însuşi statul de drept:

  • încercări de intimidare a unor magistraţi sau încercarea de influenţare a actului de justiţie, aşa cum a stabilit recent Plenul CSM;
  • atac la autoritatea instanţei supreme;
  • decredibilizarea voită a sistemului de justiţie;
  • ignorarea hotărârilor judecătoreşti definitive, nepunerea lor în executarea sau combaterea lor prin intermediul mass-media în vederea slăbirii încrederii populaţiei în actul de justiţie.

Independenţa justiţiei este câştigul cel mai important al ultimilor 20 de ani şi este o valoare ireversibilă. Tocmai de aceea încurajăm judecătorii şi procurorii să continue, fără să ţină seama de presiunile foarte mari ce se exercită acum asupra justiţiei, să nu abdice de la obligaţia esenţială înscrisă în art. 7 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor: magistraţii au îndatorirea să promoveze supremaţia legii, statul de drept şi să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Încurajăm de asemenea instanţele şi parchetele să se alăture, inclusiv prin formele lor de autoreprezentare, adunările generale, eforturilor Consiliului Superior al Magistraturii de rezistenţă şi respingere a oricărei forme de subminare a autorităţii judecătoreşti.

Faţă de presiunile foarte mari asupra justiţiei şi de riscurile actuale la adresa valorilor fundamentale ale statului de drept, credem că cea mai importantă garanţie pentru prezervarea independenţei justiţiei este azi menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare instituit în comun de Comisia Europeană şi statul român.

Ţinem să felicităm pe toţi colegii judecători şi procurori, întreg personalul ce activează în justiţia română cu prilejul zilei justiţiei, pentru curajul lor şi pentru determinarea lor în a-şi îndeplini îndatoririle constituţionale şi legale în chiar condiţiile dificile cu care se confruntă justiţia.

membri CSM:

jud. Horaţius Dumbravă

jud. Alexandru Şerban

jud. Adrian Neacşu

jud. Cristi Danileţ