]In 1997 si 1998 politicienii vremii au inceput sa faca lobby pt infiintarea unor Judecatorii in diverse orase si comune din Romania. Nu conta ca nu sunt necesare, ci conta ca aveau cu ce sa se laude in campanii electorale. Romanul, dupa ce si-a vazut instanta infiintata peste gard, a inceput sa se judece. La greu. Unii au facut obsesie, altii pasiune pentru a se judeca. Era vremea cand daunele morale erau la moda, astfel ca vecinii au devenit dintr-o data foarte neiertatori si, dupa ce unul mai scapa catre o injuratura catre celelalat, nu se mai duceau la barul din colt sa se impace la o tzuica, ci se duceau la Judecatorie sa li se dea daune morale.
In 2005, doi experti straini platiti bine de MJ au finalizat un raport: potrivit acestuia, o instanta nu ar putea functiona eficient daca are mai putin de 7 judecatori. Descoperind ca nu exista criterii dupa care, in cursul timpului, s-au marit schemele anumitor instante, in special din sudul tarii, au propus atunci regandirea nr. de judecatori si a nr. de Judecatorii in toata tara. Ca urmare, noul (atunci) CSM a demarat un proiect de identificare a Judecatoriilor cu pricina. S-a stabilit in 2006 ca o Judecatorie din fiecare judet ar trebui desfiintata. Ca sa nu isi asume nimeni raspunderea pe o astfel de masura radicala, fara precedent in ultimii 20 ani, s-a invocat nevoia de a astepta caci urmau sa apara noile coduri, deci sa se modifice competenta, ca urmare era prematur sa fie desfiintate unele instante.
Intre timp s-a continuat activitatea mai mult sau mai putin transparenta sau necesara de dare in functiune a unor Judecatorii. Jiboul e exemplul cel mai cunoscut din partea noastra a tarii, instanta lansata cu tam-tam de s-au deplasat toti cesemistii aici, uitand ca in tara sunt instante/parchete cu birouri amenajate in foste wc-uri, cu sedii in cladiri la parterul unor blocuri sau in cladiri inchiriate scoase la vanzare de proprietari, ori instante in cladiri cu bulina rosie pe ele gata sa se prabuseasca la primul cutremur.
La fel intre timp, oamenii au inceput sa plece. Pensionari, transferuri, demisii, detasari, concedii ingrijire copil. Oamenii au inceput sa fie tot mai putini in sistem. Si prin promovare la instantele superioare, Judecatoriile au ramas cu probleme continue: niciodata schema nu este completa la mai mult de 90% din Judecatoriile din Romania. Dupa admitere-inm-2010-dezastru de la INM de anul asta, de ex, imi e clar ca solutii pe terme scurt nu sunt. In plus, nr. de dosare a inceput sa creasca (de ex, in anul 2010 a crescut cu 30% fata de anul 2009).
Acum, au aparut in sfarsit si noile coduri. A venit si mica reforma. Si se decide desfiintarea a 9 judecatorii care nici nu functioneaza si altele 15 care au activitate foarte mica http://www.juridice.ro/129238/noua-judecatorii-vor-fi-desfiintate.html.
Numai ca, daca se va verifica, se va vedea ca sediile acestor 15 instante, sau cel putin o parte, sunt cele foarte aratoase si moderne. Din generatia de dupa 1998. Iata-le: Orastie, Agnita, Podu Turcului, Rupea, Intorsura Buzaului, Somcuta Mare, Baia de Arama, Harsova; Insuratei, Murgeni, Pogoanele, Tarnaveni, Chisineu Cris, Bozovici, Faget.
Daca lucrurile stau asa, cred ca mai intai trebuie sa se stabileasca numarul optim de judecatori pe fiecare instanta. Apoi sa se ocupe locurile libere. Apoi e necesara rearondarea teritoriala, dinspre instantele mai incarcate la cele mai putin incarcate. Dupa care sa vorbim de desfiintarea de instante. Si poate nu ar fi rau sa asteptam si studiul de impact pe noile coduri pe care, spun unele surse, ar urma sa il intocmeasca o casa de avocati contra unei sume in dolari cu 5 sau chiar 6 zerouri. Altfel, ce rost ar mai avea?
Ce spuneti?
URMATOR :