]In M.Of. din 26.10.2010 a fost publicata legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. Este aşa numita „mica reformă” al cărui scop politic declarat este scurtarea duratei proceselor din România. Dar apariţia unei legi nu înseamnă şi rezolvarea unei probleme.
Pe data de 19.11.2010 INM a legea-micii-reforme-pregatire-comuna. Institutul de pregatire al avocatilor INPPA nu are in plan personal de formare pe noua lege, ci va organiza la initiativa Societatii de Stiinte Juridice un seminar de formare pe 17 dec. 2010. CSM nu a punctat in nici un fel aparitia noii legi, desi INM este in coordonarea sa. De politie , jandarmi si postasi banuiesc ca nu i-a trecut nimanui prin gand sa se ocupe, ca doar joaca si ei un rol in implementarea noii legi
Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul sau forma ultima a legii, insotita de o costul-unui-dosar ca magistratii sa aiba acces la bazele de date electonice ale diverselor institutii, propunere insusita de MJ, numai ca oficialii ministeriali au uitat ca in 30 zile de la publicarea legii trebuiau sa incheie protocoale cde colaborare cu autoritatile si institutiile care detin asemenea baze de date.
Dincolo de acestea, eu cred ca cel care a fost omis din toata aceasta mica reforma, este tocmai justitiabilul. Noua lege elimina niste cai de atac, modifica niste competente, introduce niste cerinte noi cu privire la inscrisurile adresate instantei sau prevede anumite facilitati in procesele penale daca se apeleaza la niste proceduri noi. Or, justitiabilul trebuie sa stie toate astea. Din pacate, nimeni nu s-a ocupat de instiintarea populatiei si a justitiabililor cu privire la dispozitiile din noua lege care ii privesc direct. Au fost niste reportaje informative scurte la stiri si gata.
Eu as fi vazut niste comunicate digerabile facute in primul rand de MJ (la nivel national) si in al doilea rand de instante (pentru presa de la nivel local). Apoi, as mai fi vazut niste fluturasi/brosurele distribuite prin instante, sa stie oamenii ca avem o noua lege si ce anume prevede ea. In fine, cum asa ceva nu se face si de fapt nu s-a facut in legatura cu nicio mare/mica lege, eu va propun un mica-reforma-pe-intelesul-tuturor.doc ne-tehnic, pe intelesul tuturor, care reflecta principalele modificari. Un astfel de mica-reforma-pe-intelesul-tuturor.doc este afisat la Judecatoria Oradea pe usa fiecarei sali de judecata. Poate se va intelege odata si-odata ca accesul la justitie inseamna nu numai accesul fizic in tribunale sau numai existenta unor cai legale de recurgere la justitie, ci si accesul intelectual la hotariri (Jurindex este un exemplu), proceduri (cum ar fi formulare pentru diverse cereri, tablouri cu avocati-mediatori-consilieri juridici) si legi (cum ar fi anunturi/brosuri care sa explice principalele legi).
Legea 202/2010-textul din M.Of.
mica-reforma-pe-intelesul-tuturor.doc
comentariu-i-n-m-mica-reforma.doc
PS. Colegii de la Curtea de Apel Craiova m-au informat ca la ei inca dinainte de intrarea in vigoare a legii au conceput brosuri cu noile reglementari in civil pe care le-au pus la dispozitia justitiabililor - brosura-legea-202.doc.
PPS. Tocmai am aflat ca MJ a incheiat protocoalele cu privire la bazele de date. Procedura de implementare la nivel tehnic va mai dura putin timp.