VedemJust - invata legea

Erori Judiciare: Proiectul INNOCENCE

Publicat pe data de 27.05.2008

logo.gif](http://www.innocenceproject.com) In Romania, nu prea multi au curaj sa vorbeasca despre erorile judiciare. Cazuri precum Tundrea sau Visan, in loc sa fie discutate amplu in carti de specialitate si analizate la scoala, apar doar in ziare 2 zile si gata, lumea trece peste condamnari de 10 sau 12 ani inchisoare ale unor posibili nevinovati. Puneti-va pentru o clipa in locul lor, al celor care se trezesc intr-o zi cu o solutie definitiva de condamnare pentru o fapta pe care nu au comis-o. Dupa care incepe calvarul…

In nicio Facultate de Drept din tara nu se studiaza erorile judiciare, nu se antreneaza spiritul logic si deductiv. Se incurajeaza aplicarea rece a unor norme procesuale si atat. Nu se patrunde dincolo de filele dosarului la omul pentru care si o zi in plus de inchisoare conteaza (apropo, in Romania inchisoare se aplica pe ani si pe luni, nu pe zile, astfel incat 31 zile sau o zi sunt acelasi lucru…).

In strainatate, sunt oameni care se preocupa de astfel de evenimente. In Franta, cazul Outreau din 2004 a generat o ancheta din partea parlamentului, care a presupus si audierea tuturor celor implicati - magistrati si parti - , ancheta finalizata cu un raport care e unul din cele mai complexe analize critice ale sistemului procedural si al organizarii judiciare din Franta, care va sta la baza reformelor ce vor urma. Iar daca ma gandesc ca dreptul francez sta la baza dreptului din mai multe tari europene, inclusiv a noastra…

Mai jos, un alt exemplu de preocupare: ONG-urile se preocupa de condamnari nelegale in INNOCENCE PROJECT. Pe scurt, oamenii descopera cauzele erorilor judiciare finalizate prin condamnari gresite, actioneaza in special prin analize ADN sa obtina eliberarea celor nevinovati si propun modificari legislative pentru a preintampina repetarea disfunctionalitatilor.