VedemJust - invata legea

Sinteza. Cazul Halep

A apărut motivarea Curții de arbitraj sportiv cu privire la cazul de dopaj privind-o pe jucătoarea de tenis Simona Halep. Soluția este definitivă. Ofer mai jos o sinteză.

Menționez că din grabă am spus într-o postare pe FB de ieri că sportiva a consumat intenționat substanța interzisă. Analiza de mai jos cu indicare paragrafelor incidente arată că a fost găsită vinovată pentru consumul substanței, dar nu sub forma intenției. Îmi prezint scuze către sportivă și cititorii mei pentru acea informare greșită.

I. Faptele:

1. În proba A de urină a sportivei recoltată la data de 29  august 2022 s-a identificat Roxadustat, o substanță ce crește rezistența și recuperarea organismului și care este pe lista substanțelor dopante. În octombrie 2022 analiza probei B relevă prezența substanței. Apoi s-a făcut o analiză a cantității de substanță interzisă.

2. La finalul anului 2022 se găsesc variații suspecte ale componentelor sângelui în mai multe analize, proba incriminatorie fiind cea din data de 22 sept 2022.

II. Regulile incidente:

1. art. 2.1 și art. 2.2 din Regulile antidopaj în tenis

a) Este suficient să se găsească substanța interzisă în organism, că jucătorul răspunde fără a fi necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau că el avea la cunoștință de acest lucru;

b) Utilizarea unei substanțe/metode interzise este responsabilitatea jucătărului, fără a fi necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau că el avea la cunoștință de acest lucru. Dacă a utilizat substanța în afara competiției, dar a fost găsită în timpul competiției, este o încălcare a regulii.

2. Art. 10 din Regulile antidoping in tenis: forma de vinovăție este importantă nu pentru stabilirea încălcarea legii, ci doar pentru dozarea sancțiunii;

3. Codul mondial antidopaj

III. Apărările sportivei în prima instanță arbitrală:

1. Cu privire la Roxadustat:

a) Recunoaște prezența acestei substanțe în organism;

b) Susține că nu a folosit-o intenționat, ci provine prin contaminare din suplimentul Keto MCT (care nu avea printre ingrediente, pe etichetă, substanța interzisă) la sfatul unei persoane din echipa sa, a consumat doar 5  zile. Sugerează instanței să i se dea o suspendare de numai 4 luni pentru încălcarea regulilor anti-doping;

c) S-a respins această apărare: la analize nu s-a găsit Roxadustat în suplimentul consumat și, oricum, consumarea doar câteva zile a suplimentului contaminat nu explică cantitățile mari de substanță interzisă găsite în organism.

2. Cu privire la datele din Pașaportul biologic al sportivei:

a) Apărarea sportivei: pierdere de sânge în timpul unei operații la nas, menstruație abundentă și perioade de lipsă de antrenament.

b) Toate motivele au fost respinse: trei experți diferiți au declarat inițial că valorile anormale din sânge sunt o consecință a unui posibil dopaj cu steroizi, iar după ce li s-a adus la cunoștință suspiciunea privind Roxadustat, au concluzionat că aceasta este substanța ce ar explica acele valori.

IV. Hotărârea primei instanțe arbitrale:

1. Sancțiune pentru trei încălcări ale regulilor antidopaj: 4 ani de suspendare din activitatea sportivă, anularea rezultatelor obținute între 22 august – 7 octombrie 2022;

2. Prima încălcare: prezența unei substanțe interzise în ziua controlului (29 august 2022);

3. A doua încălcare: utilizarea cu intenție a unei substanțe interzise în ziua controlului (pct. 56e);

4. A treia încălcare: utilizarea unei substanțe/metode interzise anterior controlului (pct. 57f);

V. Hotărârea instanței arbitrale de apel:

1. Problema Roxadustat: Au fost păreri total diferite ale experților în privința prezenței substanței Roxadustat în suplimentul Keto MCT.  În final, instanța de apel a acceptat că substanța interzisă a fost prezentă în supliment, dar reține că acesta nu a fost consumat intenționat sau dintr-o greșeală gravă (pct. 169);

2. Problema sângelui: instanța a analizat toate apărările invocate de sportivă și a concluzionat pe baza părerii experților audiați că anomalia pentru valorile din proba de sânge nu se datorează nici hipotiroidismului,  nici nivelurilor ridicate de cortizol, nici perioadei de întrerupere a antrenamentelor, nici anesteziei pentru operația la nas, nici menstruației și nici pierderii de sânge în timpul intervenției chirurgicale (pct. 210). Dar cu două săptămâni înainte de recoltarea probei incriminatorii, sportiva a depus o probă de sânge la o instituție privată din România și, combinată cu proba curată de urină din 26 august și cronologia competițională, a respins această acuzație (pct. 224).

3. Sancțiune: 9 luni de suspendare din activitatea sportivă și retragerea rezultatelor obținute în perioada 29 august 2022 - 7 octombrie 2022, pe motiv că:

a) Sportiva a încălcat regulile anti-doping cu privire la prezența și consumul de substanțe interzise (pct. 226);

b) Substanța interzisă provine dintr-un produs contaminat și sportiva nu a consumat substanța cu intenție sau neglijență gravă (pct. 227);

c) Sportiva a consumat produsul Keto MCT la sfatul unui fizioterapeut luat în echipa ei (pct. 229), dar fără pregătire de specialitate, lucru știut de sportivă (pct. 231); nici sportiva, nici fizioterapeutul nu au întrebat medicii specialiști cu privire la consumul produsului (pct. 232); sportiva nu avea voie să își delege responsabilitățile antidopaj către fizioterapeut (pct. 233); sportivii sunt avertizați oficial să consulte medici sau dieteticieni sportivi (pct. 234); Keto MCT era o substanță nouă pentru sportivă, necertificată și la acest nivel de experiență sportivul știe de riscul pe care și-l asumă, iar aceasta nu este deloc o greșeală minoră (pct. 237d, 238 și 239);

Concluzii: Halep a încălcat legea cu privire la dopaj. De altfel, a recunoscut consumul neintenționat de substanță interzisă, ea cerând o sancțiune cât mai mică. Sancțiunea a fost deja executată.