De patru zile se face curatenie in Palatul de Justitie din Cluj: se sterge praful de pe panourile verticale, se spala geamurile, se sterg florile, se lustruieste gresia. Din pacate, se repeta evenimenul din vizite-de-lucru-la-cluj: nu se face curatenie in semn de respect fata de lucratorii din instantele si parchetele clujene, si nici fata de justitiabilii si avocatii prezenti zi de zi aici, ci pentru ca trebuie sa dam bine
in fata celor care vin din Bucuresti. Si asta in conditiile in care doi dintre membrii CSM sunt clujeni si vin, deci, mai des in Palat! Pacat ca nu stim sa ne asumam independenta si ne comportam in continuare ca niste subordonati.
Cum e joi, ora 15 si inca nu ne-a informat nimeni oficial despre ce e vorba, am intrebat in dreapta si-n stanga si asa am aflat ca maine vin membrii CSM si un secretar de stat cu ocazia dechiderii Judecatoriei Jibou. M-am uitat pe la sectiunea comunicate
de pe site-urile CSM si MJ, dar si pe ale Tribunalului Cluj si al Curtii de APel Cluj si nu am gasit nimic cu privire la mult asteptata vizita; dar recunosc ca suna grozav de bine anuntul de pe prima pagina: *Pagina Tribunalului Cluj îşi propune: asigurarea transparenţei organizării şi funcţionării sale..
.*
Desigur, in atare conditii, sunt indreptatit sa ma gandesc ca cei de rand
nu trebuie sa stie ce se intampla maine, ca nu cumva sa le dea prin cap sa aiba pretentia de a se intalni si ei cu cei care ar avea calitatea de reprezentanti ail or care, mai mult, raspund in fata judecatorilor si procurorilor (art 1 alin 2 din Legea 317/2004).
Imi aduc aminte ca ultima oara cand s-a intamplat asa ceva in zona a fost la deschiderea Tribunalului Comercial, pe la mijlocul lui 2004. Atunci, tot asa, a venit un secretar de stat de la MJ, Seucan, desi toata lumea in astepta pe ministrul Diaconescu. Imi aduc aminte cum am iesit cu totii pe hol, incolonati, unii parca cu flori, si asteptam marele eveniment. Dupa care, judecatorii care au achitat o suma de bani, au mers in cantina tribunalului si au serbat marele eveniment. De data aceasta insa nu s-a mai strans nicio suma de bani, iar cantina a fost intre timp desfiintata. La fel, la Bucuresti, cand de abia se introdusesera computerele in instanta, ministrul Stanoiu si-a anuntat vizita. Imediat a fost spalat cu detergent trotuarul din fata Palatului de Justitie, a fost amenajata in interior o camera, s-au dus acolo cateva computere si cand a venit ministrul s-a raportat ca s-a facut informatizarea. Dupa plecare, computerele au fost duse inapoi. Dar sa revenim: acum in centrul atentiei e Jiboul.
Nu stiu ce treaba are Palatul de Justitie din Cluj cu Judecatoria Jibou, in afara de faptul ca se afla in raza aceleiasi curti de apel. Dar sa vina atatea personalitati pentru o judecatorie infiintata la presiunile politicianiste (ca asa e la moda), e cam exagerat. Ma uit pe site-ul MJ si zambesc amar: se incearca a se justifica infiintarea acestei instante pe motiv ca la instanta cea mai apropiata, Zalau, judecatorii ar avea 800 dosare pe an, dublu decat media nationala, lucru confirmat de CSM. Pai, cum la Judecatoria Cluj-Napoca se solutioneaza anual peste 1000 dosare, inseamna ca putem propune a se infiinta noi judecatorii, una in cartierul Manastur si una in cartiertul Marasti. Iar daca cineva ar vedea ca la Tribunalul Cluj, la sectia de litigii de munca unde prestez eu prin voia conducerii, se solutioneaza anual peste 800 dosare de fiecare judecator, ma astept chiar sa fie infiintat si un sediu secundar al Tribunalului Cluj.
Despre munca de salahor
pe care o desfasoara judecatorul si grefierul din Romania, in special din Cluj, si despre modul in care conducerile instantelor, Ministerul Justitiei si CSM patroneaza aceasta stare de lucruri neimbunatind-o cu absolut nimic desi acesta este insusi scopul existentei acestor institutii, am vorbit in cadrul unui interviu pe care l-am acordat azi unui ziarist din zona si care va fi publicat maine.
Sper ca, afland de acest interviu sau poate – cine stie?! - citindu-l, poate vizitatorii
vor intra in vreo sala de judecata, sau chiar intr-un birou de grefieri, vor strange mana vreunui lucrator
si, plin de respect, ii vor felicita si ii vor intreba ce ar mai putea face sa le imbunatateasca conditiile de munca.