VedemJust - invata legea

Justitie de salahor

Publicat pe data de 06.11.2008

Iata si interviul despre care vobeam ieri ca va aparea in aceeasi zi in care membrii CSM vor trece prin Palatul de Justitie din Cluj, institutia juridica cea mai importanta din Ardeal dar cea mai putin dezvoltata din punct de vedere managerial.

Presedintii instantelor se cred sefi peste intreg personalul, ca si cum am fi angajatii lor. Colegii mei nici nu indraznesc sa vorbeasca despre conditiile de lucru ca la fabrica sau ca negrii pe plantatii, satuli ca de ani de zile noi vorbim, noi auzim, toti promit ca fac si dreg dar nimic nu se intampla. Nici nu imi dau seama daca cineva macar stie ce e de facut.

Avem un MJ incapabil sa rezolve multitudinile de probleme ce trebuiesc rezolvate. Avem un CSM interesat doar de acapararea de putere si iresponsabil in fata celor care i-au ales. Avem sefi de instante care in marea lor majoritate nu colaboreaza cu colectivele de judecatori, iau in deradere ideile de imbunatatire a activitatii si ignora colectivele de grefieri. Avem avocati care realizeaza ce se intampla, dar nu pot vorbi de teama unor razbunari ale judecatorilor prin solutiile din dosarele lor. Avem justitiabili care nu inteleg ce (li) se intampla si care umplu de petitii toate institutiile statului.

Toata lumea vorbeste de reforma. Eu sunt socat: in 2004 aratam public cu ce ne confruntam, intr-un articol publicat in Dilema Veche. In 2005 si 2006 ne-am ocupat de aderare si am facut raportari catre UE cum ca sistemul e in evolutie. In 2008, singura diferenta este ca avem computere pe birou si impartirea dosarelor se face aleatoriu. In rest, nimic: aceleasi reguli, aceeasi mentalitate, acelasi tip de oameni in functii cheie.

In asemenea conditii, sa ceri performanta judecatorilor si eficienta sistemului, mi se pare o neobrazare.

Daca cineva este interesat de adevarata stare de lucruri, sa ia aminte. Pentru restul, scuzati-ma ca am vorbit si faceti-va ca nu ati citit.