VedemJust - invata legea

`Vizita`mult asteptata

Publicat pe data de 07.11.2008

Si au venit membrii CSM.

De dimineata, locurile de parcare din fata tribunalului erau flancate de stalpi legati intre ei cu banda galbena (gandul la Don`t cross!, exact). Am intrat in cladire si la etajul meu, acelasi cu cel pe care e conducerea, femeia de serviciu dadea ultimul lustru la pardoseala. La un moment dat m-am intalnit pe hol cu judecatorii din conducerea tribunalului, care mergeau la curte. Am impresia ca niciunul nu mi-a raspuns la salut, de unde deduc ca citesera ziarul cu interviul. Ulterior am aflat ca au fost distribuite gratuit 100 exemplare in Palatul de Justitie. Nu stiu unde s-a desfasurat intalnirea, cine a participat si ce s-a discutat (ulterior am aflat ca de la Judecatoria Cluj-Napoca, cea mai grea instanta din tot judetul, nu a fost invitata nici macar conducerea la intalnirea cu csm-istii). Nu exista nicio informatie, nici oficiala, nici neoficiala despre aceasta.

La 8.30 am intrat in sala de judeca. Aveam de solutinat 63 de dosare in recurs. Sedinta a fost condusa de un coleg, care ieri a fost in sala in sedinta de directe cu 66 dosare din care a scos in pronuntare aproape jumatate. Cam dupa o ora au intrat in sala d-na Barbulescu (presedintele CSM) si d-l Andreies (presedintele Curtii de Apel Cluj). S-au uitat, au stat 1 min si au plecat. Probabil nu credeau ceea ce spuneam in interviu, referitor la nr de dosare. De la mine au plecat in birourile unor judecatori si, desi unii s-au plans de supraincarcare, sefa CSM a afirmat Aveti conditii mai bune ca la Inalta Curte. Nu au vizitat niciun birou de grefier, desi colegii de la camera 13 asteptau pentru prima data in viata lor sa vada la fata un oaspete de la Bucuresti. Oricum, holurile de acolo nu erau asa bine lustruite. Apropo, domnul Andreies a fost interesat mai degraba de cate ori intra femeia de servici in biroul judecatorilor sa faca curatenie. Pana la urma, presimt ca din toata tevatura asta femeile de serviciu vor fi cele care vor primi apostrofari.

Faptul ca suntem epuizati fizic, bolnavi, ca nu exista contract cu medic de medicina muncii, ca psihologul nu este cunoscut, ca se vine in we la serviciu, ca nu exista un plan de reducere a supraincarcarii, ca hotararile judecatoresti nu sunt publicate, ca proiectele de management ale sefilor nu sunt cunoscute sau ca in ultimul an de zile nu este nicio imbunatatire a activitatii in Palatul de Justitie din Cluj-Napoca, nu intereseaza pe nimeni. A face astfel de afirmatii, despre deficientele sistemului inseamna o lupta cu morile de vant, imi spun colegii; iar eu nu ii pot contrazice.

Dupa ce am terminat grefiera, franta, a intrat in a doua sedinta de judecata din acea zi. Noi am intrat in deliberare: am scos in pronuntare trei sferturi din sedinta. Impartite in 3, ne revin fiecaruia care 15 dosare la motivat. Daca pun la socoteala si dosarele in care am intrat luni din care imi revin la motivat vreo alte 15, inseamna ca am 30 zile calendaristice sa motivez 30 dosare. Daca nu intru in vreo sedinta suplimentara, nu ma imbolnavesc eu sau grefiera-dactilografiata, singurul impediment sunt restul dosarelor din fiecare saptamana a celor 30 zile pe care le scot in pronuntare. Din nefericire pt el, un coleg de al meu ma va inlocui luni, caci sunt plecat din tara la un seminar international, despre coruptia judiciara.

Si tot azi, primesc de la CSM o citatie cum ca pe 27 nov 2008 sunt citat la sectia de judecatori pentru a fi cercetat/judecat in legatura cu csm-si-coruptia de anul trecut in legatura cu...coruptia din justitie, pe motiv ca as fi incalcat codul deontologic al magistratilor. Ce ilar e: pe de o parte sunt cercetat ca am spus ca sunt sectoare vulnerabile la coruptie in justitie si avem magistrati, grefieri, avocati, politisti condamnati pentru coruptie, pe de alta parte saptamana trecuta mi s-a dat un premiu de la INM pt un eseu pe tema coruptiei vazute din interior, iar saptamana viitoare ma duc la un training pe acest subiect.

Am primit sms, e-mailuri si telefoane de felicitare; de la avocati, judecatori, grefieri, consilieri de probatiune. *Pentru curaj*. Eu as raspunde *Pt naivitatea de a crede ca se poate schimba ceva*. Nu de felicitari este insa nevoie, ci de atitudini publice.

La orele amiezii sefii nu mai erau in instante. Pariu fac ca erau la Jibou, unde sarbatoreau cu mare tam-tam deschiderea unei noi instante. Ma gandesc ce stupid e sa deschizi o noua institutie intr-o zi de vineri. Dar, nu-i asa?!, urmeaza doua zile de relaxare. Iarba verde, o gura de...aer curat, poate si o fuga la Sapanta. Si, desigur, comentariile rautacioase cum ca frustratul ala de la Cluj, cu plete si om de-a lu` Macovei, iar s-a spart in figuri pe la presa si ca neaparat trebuie gasita o solutie sa i se inchida gura.

La ora 18.00 am fost invitat la stirile de la TVR Cluj, transmise pe canalul TVR2 in tot Ardealul. Asa am vazut si eu ca azi, la 9.20, s-a tinut in sala de consiliu a Curtii de Apel o conferinta de presa la care au participat d-na Barbulescu si d-l Andreies si jurnalistii locali, convocati pe fuga si fara existenta vreunui comunicat de presa, evident. S-a pus problema sediilor improprii si, bineinteles, ca csm-istii au dat vina pe MJ. DIscutia s-a centrat rapid pe legea de salarizare, aruncandu-se zvonuri oficiale cum ca salariile judecatorilor s-ar micsora. M-am uitat la discutiile din ultima sedinta a CSM si deduc ca membrii csm nu au inteles nimic. La intrebarea jurnalistei, am raspuns ca azi am intrat in sala cu 63 de dosare si lunea care a trecut cu altele 50, conditii in care nimeni nu imi poate cere sa stiu fiecare dosar si sa dau solutii bune; ca in Romania lui 2008 grefierii inca cara dosare cu bratul de la arhiva in biroul lor, de la ei la biroul nostru, de acolo la sala si inapoi; ca justitie si rapida, si ieftina, si buna nu se poate; ca situatia in Europa este diferita datorita faptului ca schemele de personal sunt altele; ca ar trebui nu sa sarbatorim, ci sa plangem ca se deschide o noua judecatorie (caci asta inseamna ca sunt litigii, ca oamenii se judeca) in loc sa investim banii in marirea schemelor de personal ale instantelor existente si in prevenirea prin mediere a litigiilor; ca ne-am obisnuit deja ca CSM sa arunce vine pe MJ si invers; ca problema centrala nu trebuie sa fie salarizarea, ci conditiile de munca, caci un salariu mai mare nu ne ajuta sa prevenim bolile de ochi si coloana; ca o solutie este fixarea nr de judecatori pe instante, marirea schemelor de personal si schimbarea CSM, alcatuit din oameni incapabili sa finalizeze un proiect in acest sens inceput din 2005. Nu stiu cum am uitat sa spun ca responsabili de managementul de instante aproape inexistent sunt presedintii de instante.

Relatari: Clon, Clujeanul, Clujeanul2