VedemJust - invata legea

Modificari in materie disciplinara

Publicat pe data de 10.03.2011

senat.png]Pe 2 martie 2011 Senatul a adoptat Legea 36/2011 de aprobare a OUG 59 din 2009 care aduce modificari importante la legislatia noastra, privind in special actiunea disciplinara cu privire la magistrati.

De acum, actiunea disciplinara nu mai este prescriptibila de la data aflarii faptei (ceea ce facea practic imprescriptibila raspunderea disciplinara), ci se reglementeaza ca de la data savarsirii ei nu pot trece mai mult de doi ani pentru exercitarea actiunii disciplinare (asa cum e normal si se intalneste un astfel de termen limita pana si in materia dr.muncii). Rezolutia de clasare se comunica atat celui care a formulat plangerea, cat si magistratului in cauza si poate fi contestata dupa regulile contenciosului administrativ.

Se stabileste statutul inspectorilor judiciari, care au drepturile magistratilor (se lamureste ca cei detasati la IJ au toate drepturile acestora, adica inclusiv dr. la chirie si la diurna, ceea ce pana acum nu era si facea neatragatoare ocuparea acestori pozitii de catre magistratii din tara) si obligatiile magistratilor, inclusiv interdictiile si incompatibilitatile acestora.

.