VedemJust - invata legea

Conferinta justitia si criza economica. Comentarii la discursul ministrului

Publicat pe data de 13.03.2011

]Am participat vineri la o conferinta organizata de slide-mj-conf-unjr.pdf releva niste aspecte care merita a fi punctate. Iata comentariile mele, cu precizarea ca ele nu reprezinta opinia CSM din care fac parte, ci - la fel ca orice postare ce apare pe blogul meu - sunt rodul libertatii mele de expresie pe care inteleg sa mi-o exercit pe deplin:

Ministrul ofera ca exemple de drept comparat pt administrarea bugetului instantelor numai tari mici. Pe unele le ocoleste insa: daca ar fi facut referire si la vecinii de peste Prut, ar fi vazut ca la ei justitia isi administreaza singura bugetul. Oricum, in statele din Europa, administrarea bugetului este lasata fie la MJ, fie la Servicii descentralizate. Din speech-ul lui de ieri de la Conferinta UNJR rezulta clar ca nu are de gand sa dea bugetul la instante, desi Parlamentul a spus altfel inca din anul 2005, pe considerentul ca „instantele cheltuie ban public si pentru aceasta trebuie un control din partea unei puteri politice” (citat aproximativ).

Din slide-ul anexa rezutla cu usurinta ca in anul 2009, an de criza financiara acuta in Romania, bugetul aparatului tehnic al MJ si institutiilor subordonate a fost cel mai mare din istorie: dublu decat in 2005 cand MJ avea aproximativ acelasi nr de personal la acelasi nr. de personal. Mai mult, bugetul MJ din 2009 a fost egal cu bugetul tututor instantelor din Romania (minus curtea suprema, care are buget distinct)! Repet, asta in plina criza economica.

Ministrul a mai atins ieri, din nou, chestiunea litigiilor salariale ale magistratilor. Ceea ce uita ministrul este faptul ca litigiile magistratilor au fost generate de inconsistenta modificarilor legislative in privinta salarizarii, incepand cu 2003 (si daca de raspunderea magistratilor se tot vorbeste, de raspunderea parlamentarilor sau guvernantilor pentru acte legislative aberante sau care incalca drepturile omului inca nu se vorbeste). Si mai uita ministrul ca aparatul tehnic din MJ, mai exact magistratii detasati si personalul asimilat magistratilor din aceasta institutie, au actionat in judecata MJ si au castigat in instanta aceleasi drepturi salariale ca ale magistratilor (restante, spor de risc, spor de confidentialitate), desi este evident ca tipul de activitate desfasurat in MJ este unul distinct de cel al magistratilor – dar despre acest lucru nici ministrul, nici nimeni altcineva nu a vorbit vreodata public.

Programul cu Banca Mondiala a fost contractat in 2006 si trebuia finalizat pana in 2011. Pana la sfarsitul lui 2009 MJ de abia reusise sa angajeze 3-5% din imprumut (la care Ro deja plateste dobanda catre BM, desi banii nu i-a cheltuit, dupa cum nu a fost in stare sa cheltuie nici macar sumele rezultate in plus din diferentele de curs valutar dolari-euro din 2007/8). Ca urmare in toamna trecuta s-a prelungit contractul pana in 2013. Intre timp estimarile initiale ale costurilor pentru unele sedii de instanta au fost date peste cap, astfel incat din cele 20 de instante care vor mai trebui sa beneficieze de refacerea sediilor sau construirea unor noi, inevitabil unele vor pierde aceasta posibilitate, mai ales din cauza birocratiei tipice din Romania din procedura de autorizare (numai pentru Palatul de Justitie din Oradea s-a asteptat peste un an de zile sa vina o semnatura de la Ministerul Culturii). Oricum, MJ inca nu a cheltuit jumătate din suma desi s-a depasit de mult jumatate perioadei de contractare.

MJ se lauda ca si-a redus aparatul. In fapt, datele publice spun altceva: de ex, prin durata-expertiza-auto.pdfadresa alaturata). In fine, MJ ramane mai departe un mamut institutional desi a pierdut atributiile referitoare la magistrati si are 409 posturi (23 compartimente) in schema , la care se adauga demnitarii, cabinetele lor si personalul de la Unitatea de implementare a programului cu B.Mondiala. Or, daca e sa facem o raportare la anul 2003, cand tinea in mana toata cariera magistratilor (ce in toamna lui 2004 au trecut la CSM), MJ avea atunci un nr. de 352 oameni (23 compartimente) in schema.

Inca cateva aspecte din slide-ul MJ: Renegocierea contractului cu Posta Romana s-a facut numai urmare a protestului magistratilor din 2009. Ca MJ a renegociat cheltuielile de telefonie mobila, chiar nu cred ca e ceva ce trebuie mentionat intr-un raport – la criza care e pe piata, toti operatorii de telefonie au facut oferte avantajoase, oricui. Am intalnit insa si o achizitie cel putin interesanta: se pare ca MJ a dat bani pt achizitionarea M.Of. online, cand el este distribuit free pe www.moficial.ro.