VedemJust - invata legea

Societatea civila pt. CSM

Publicat pe data de 21.03.2011

senat.png]Azi, Senatul a pus in aplicare decizia CCR nr. 54 din 25.01.2011 prin care a fost declarata neconstitutionala hotararea Plenului Senatului nr.31 din 15.12.2010 privind alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, cand s-a constatat ca una dintre cele doua persoane validate era de fapt incompatibila. Astfel, au trecut peste 45 zile de cand, potrivit art. 147 alin. 1 din Constitutia Romaniei, Senatul ar fi trebuit sa rezolve aceasta situatie.

Personal fac un apel la organizatiile profesionale ale juristilor, consiliile profesionale ale facultatilor de drept acreditate, asociatiile si fundatiile care au ca obiectiv apararea drepturilor omului sa isi desemneze candidatii lor pentru a fi reprezentanti in Consiliu.

Atat eu, cat si colegii din CSM, recunoastem dreptul legitim al societatii civile de a fi reprezentata in cadrul CSM, pentru a contribui la transparenta sistemului judiciar, cresterea responsabilitatii acestuia si construirea unor politici publice in domeniul justitiei care sa fie adecvate pentru prezervarea independentei puterii judiciare si asigurarea unei calitati crescande a actului de justitie.

Comunicatul de presa al Senatului