Filtre
Ultimele articole
Filtre
Filtre , active
Pentru o altfel de Curte Constitutionala (p. III): desemnarea membrilor CCR
18.11.2020
După ce în [partea întâi] am criticat o inițiativă legislativă care intenționează să permită numirea la CCR doar a judecătorilor de carieră și în [partea a doua] am arătat confuzia provocată de numele actual al instituției și personalului, în acest episod voi face referiri critice în privința legăturii dintre cei care fac numirile și judecătorii CCR.În componența CCR sunt nouă judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani. În prezent, Senatul, Camera Deputaților și Președintele României numesc …
Pentru o altfel de Curte Constitutionala (p.II): denumiri
17.11.2020
- După ce în [partea întâi] am criticat o inițiativă legislativă care intenționează să permită numirea la CCR doar a judecătorilor de carieră, în acest episod voi critica denumirile date instituției și membrilor săi. *Justiția este înfăptuită doar de judecătorii aflați la instanțele judecătorești – Judecătorii, Tribunale, Curți de Apel, Înalta Curte de Casație și Justiție. Aici sunt judecătorii (numiți și „magistrați de scaun”, pentru a-i deosebi de procurori, numiți și „magistrați de …
Cum răspunde un parlamentar și față de cine?
24.10.2020
palatulparlamentului-300x70.gifÎn recenta decizie CCR nr. 678/2020 cu privire la stabilirea datei alegerilor sunt câteva paragrafe (118-121 și 123) extrem de interesante cu privire la răspunderea parlamentarului față de partid, de Camera din care face parte, de alegătorii săi, de popor.Fac un rezumat a ceea ce spune Curtea Constituțională: - potrivit art. 69 din Constituție, mandatul parlamentarilor este unul reprezentativ, nu imperativ; ei sunt în serviciul poporului; - mandatul imperativ …
Legile nu trebuie modificate dupa ureche
03.07.2018
![palatulparlamentului] Și totuși legile nu trebuie modificate după ureche!Eu înțeleg că atunci când modifici textul unei infracțiuni din Codul penal trebuie să ai în vedere o anumită politică publică: vezi cât e pedeapsa în Codul vechi, afli câte infracțiuni de acest gen s-au comis în ultimii cinci sau zece ani, discuți cu magistrații problemele de aplicare, te consulți cu profesorii de drept penal partea specială, studiezi dreptul comparat și de abia apoi faci propunerea prin care modifici …
Impotriva dezinformarii: afirmatiile privind implicarea mea nelegala in SIPA sunt aruncate in aer
22.03.2018
Vă mai aduceți aminte când într-un ziar au apărut anul trecut afirmații cum că, atunci când s-a desființat SIPA, eu aș fi avut acces nelegal la informațiile de acolo, ba chiar aș fi modificat sau copiat documente și le-aș fi folosit? Ei bine, azi acele afirmații au fost dovedite ca fiind niște minciuni! Imediat după apariția anului trecut a primului articol, conținând alegații despre ilegalități în legătură cu o activitate în care am fost implicat, am făcut un denunț la DIICOT pentru încălcarea …
Imunitatea demnitarilor
11.04.2017
![palatulparlamentului]Parlamentarii nu pot răspunde juridic pentru legile adoptate de Parlament, miniștrii nu pot răspunde juridic pentru ordonanțele și ordonanțele de urgență adoptate de Guvern, magistrații nu pot răspunde pentru hotărârile date, judecătorii CCR nu pot răspunde pentru deciziile CCR - se numește imunitate funcțională. Dar pentru infracțiuni de drept comun, ei răspund ca orice cetățean. Sau ar trebui...Astfel, în procedura de urmărire sau de judecată, există anumite obstacole …
Pe ințelesul tuturor: gratierea din Parlament
01.03.2017
Definiție: Grațierea este o iertare a condamnatului pentru a mai efectua pedeapsa la care l-a obligat judecătorul prin hotărâre definitivă. Actele de grațiere sunt, de regulă, individuale, și se dau de Președintele țării prin decret, oricând și pentru orice motiv considerat de el ca fiind potrivit. Cam o dată la 10 ani se dă câte o grațiere colectivă. Potrivit ordonanta-de-marti-noapte-pe-intelesul-tuturor, a mai fost adoptat și un proiect de lege cu privire la grațiere. Acest proiect a fost …
INTERVIU: Societatea se razboieste cu hotii, iar hotii se razboiesc cu justitia
15.02.2017
Interviu apărut în Revista22 pe data de 15.02.2017 cu titlul „Societatea se războiește cu hoții, iar hoții se războiesc cu justiția” Unul dintre argumentele pentru Ordonanța 13 a fost punerea în acord a codurilor penale cu diverse decizii ale Curții Constituționale. Stă în picioare? Cele două coduri penale au intrat în vigoare exact acum trei ani. De atunci și până în prezent, au suferit mai multe modificări, căci, urmare a aplicării lor, au fost sesizate mai multe nereguli. Astfel, Codul Penal …
Parlamentul si Guvernul ar trebui sa raspunda pentru legi proaste!
12.02.2017
Cred că ar trebui să începem a discuta despre răspunderea materială a celor care redactează și aprobă legi care ulterior sunt modificate, retrase sau declarate neconstituționale. Asta, mai ales că Recomandarea nr. (84) 15 privind răspunderea publică, aprobată de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei, stipulează drept principiu această formă de răspundere pentru oricine ocupă o funcție la nivelul organismelor centrale sau locale. Și plec de la două exemple la ordinea zilei: este vorba de …
OUG 13 e abrogata, OUG 14 trebuie discutata
09.02.2017
Curtea Constituțională a ordonanta-de-marti-noapte-pe-intelesul-tuturorde marți noapte, întrucât aceasta fusese abrogată de 7869 de duminică - este de menționat că la data ridicării excepției de neconstituționalitate de către Avocatul Poporului, ordonanța contestată era în vigoare . Așadar CCR ne spune în mod neechivoc că OUG nr 13/2014 nu este in vigoare si nici nu va intra in vigoare pe 11 februarie, nemaiexistând temerile care au fost exprimate în spațiul public. Ce se întâmplă mai departe? …