VedemJust - invata legea

Nimeni nu iese din protest

Publicat pe data de 18.09.2009

Azi, magistratii din Romania au demonstrat ca au demnitate. Ca nu se intimideaza la acuzele Presedintelui Romaniei, ca nu se tem de presa salbatica, ca nu cedeaza amenintarilor interlopilor sau serviciilor si ca nu se subordoneaza unui CSM evaziv sau a unor sefi tributari altor mentalitati.

Azi, mai mult de 3/4 dintre judecatorii Romaniei au votat pentru continuarea protestului. Doar 3 instante au votat suspendarea acestuia. Nimeni nu a decis incetarea lui. Restul instantelor vor vota luni, odata cu instanta suprema.

Desi legea de salariare e batuta in cuie, magistratii au demonstrat prin atitudinea de azi ca, in pofida analistilor priceputi la toate si comentatorilor acizi si personali, ca nu salariul e principala doleanta a noastra. Ci asigurarea unor conditii optime de munca necesare pentru asigurarea unui act de justitie de calitate.

De asemenea, mai mult de jumatate dintre judecatorii romani au votat pentru a solicita premierului demiterea ministrului justitiei: un ministru care a avut o atitudine duplicitara, care a discutat una cu noi si a prezentat alta publicului, un ministru care el si numai el s-a opus in Guvern primirii amendamentelor magistratilor, un ministru care a ascuns Guvernului adevarata stare a justitiei romane desi inclusiv magistratii i-au prefigurat din luna februarie colapsuldin toamna. Lucrurile sunt atat de serioase incat il banuim pe minsitru ca este sub o identitate falsa pe unul dintre forumurile interne ale magistratilor sau cel putin cineva ii fw. in mod curent mesajele noastre; si, drept coincidenta, in aceasta dimineata cand a trebuit sa schimbam materialele pregatire asta noapte de RNAG pentru a fi votate si cand ar fi trebuit sa aflam situatia voturilor din instante, ministerul a decis brusc sa schimbe parloa tuturor utilizatorilor de adrese din sistem cu extensia just.ro, serverul fiind al MJ. Ca un facut, serverul care sustine Juridice.ro, site-ul unde in mod curent postam stiri din sistemul judiciar, a fost indisponibilizat cateva ore in urma unui atac informatic.

Cu toate acestea, votul s-a desfasurat in bune conditii iar informatiile le-am schimbat intre noi telefonic si prin adresele de yahoo/gmail in timp util. In final, am aratat ca suntem consecventi principiilor pe care le-am afirmat de la inceput: nu mai vrem sa ne fie rusine ca suntem judecatori si vrem sa neindeplinim atributiile in mod profesionist. Nu pentru noi, ci pentru justitiabil. Justitiabil care ne sprijina, alaturi de procurori si avocati. Cu totii inteleg ca suntem intr-un moment de rascruce al democratiei romanesti, cand justitia cauta sa ajunga in locul ei firesc, constitutional, in randulcelorlalte doua puteri, pentru a fi la randul sau putere dar si contra-putere. Acesta este drumul adevarat catre statul de drept, fara de care drumul spre dictatura ar fi deja batatorit.