VedemJust - invata legea

Provocare (1): ce este independenta justitiei?

Publicat pe data de 19.09.2009

Constat ca majoritatea discutiilor care se poarta in aceste zile in legatura cu protestul magistratilor se limiteaza la doua aspecte: magistratii vor mai multi bani si magistratii nu merita mai multi bani. Cum am spus de cateva ori, magistratii nu vor mai multi bani, ci vor ca noua lege de salarizare sa nu le afecteze in sens negativ veniturile, ca si conditie a respectarii independentei justitiei. Cat despre merite, nimeni nu a dovedit cu argumente ca nu merita remunerati, sustinerile cum ca sunt cazuri punctuale care eclipseaza imaginea sau competenta intregului sistem nerezistand intr-o logica a argumentatiei.

Si pentru ca realizez ca se vorbeste mult in Romania despre separatia puterilor in stat si independenta justitiei, arunc urmatoarea provocare pentrutoti cei care vor sa ia parte la o dezbatere adevarata: **CE ESTE INDEPENDENTA JUSTITIEI?**. Ce stiti sau ce credeti ca se intelege prin aceasta sintagma? Avem nevoie de independenta justitiei?

Dupa ce vom vedea parerile dvs, va voi spune si parerea mea, formata in urma unui studiu indelungat in materie. Apoi vom vorbi de responsabilitate, integritate, impartialitate, justitia ca serviciu public si alte teme.

Deocamdata, va invit sa raspundeti la ceea ce se vrea mai mult decat o simpla intrebare: **Ce este independenta justitiei**?