VedemJust - invata legea

Plan promovare mediere - proiect

Publicat pe data de 15.11.2012

mediere.jpg]Legea medierii si organizarea profesiei de mediator nr. 192 din 2006 s-a modificat de trei ori până acum: prin Legea 370/2009, OG 13/2012 şi Legea 115/2012. Constatând că sunt sau vor fi probleme în aplicarea ultimei legi cu privire la informarea asupra medierii care va fi obligatorie în multe cauze începând cu 9 ian. 2013, CdM-CSM-MJ au ajuns la un 1-oct-2012-intra-in-vigoare-legea-115instituţional cu privire la modalităţi de prevenire a acestora. CdM a şi aprobat un Ghid pentru organizarea şedinţei de informare.

O problemă majoră tot rămâne. De data aceasta nu ţine de aplicarea legii, ci de către cunoaşterea de către publicul larg si de către profesioniştii din sistemul de justiţie a instituţiei medierii. De aceea, cred că este nevoie de un efort conjugat pentru implementarea reală a medierii în România. Deocamdată, avem un număr mare de mediatori dar un număr foarte mic de medieri.

În acest context, propun un proiect-de-promovare-a-medierii-8-11-2012.doc pentru perioada 2013-2017. Aştept propuneri de definitivare a acestui proiect pe care intenţionez să îl propun apoi spre discuţie şi aprobare grupului interintituţional constituit din cele trei entităţi enumerate mai sus.

UPDATE, 24 nov 2012: Am finalizat proiect-de-promovare-a-medierii-23-11-2012.doc. Sambata l-am propus CdM pentru completare si aprobare. Au spus ca intr-o saptamana il vom avea. Varianta supusa analizei CdM e in attach. Multumesc mediatorilor care au inteles ce inseamna sa lucrezi pe asa ceva si au venit cu propuneri concrete: Laura Vilsan, Şerban Cristian, Ciprian Luca, Mancaş C.Viorel, Gabriel Ceacalopol, Rodica Vlaicu, Cozma Roxana, Daniela Ştefănescu, Ana Bălan, Mihai Văduva, Soriana Constantinescu, Ioana Cornescu, Dan Ionică, Carmen Sanda, GG Tănase, Dan Cioran, Mihai Munteanu, Bogdan Stănescu, Artemiza Decis. Evident ca au fost mai putini cei care s-au implicat decat a presupus un asemenea proiect. Chiar si asa, totusi au fost mai multi decat m-am asteptat.

UPDATE, 27 nov 2012: Mâine voi propune CSM adoptarea unei hotărâri prin care să se propună MJ modificarea prin OUG a Legii medierii: modif-lege-192.doc